Bitirme tezi lisansın son sınıfında yapılan bir projedir. Bu lisans dönemi boyunca yapılacak olan son projedir ve diğer bütün projelerden daha kapsamlıdır. Bilimsel bir çalışma niteliklerini taşıması beklenir. Bütün üniversitelerde yoktur. Olan üniversitelerin de bütün bölümlerinde yoktur. Bir de sonunda sunum yapmak gerektiğinden bir çok öğenci için bir kabus haline gelebilmektedir. Tabi bir de daha lisansta olan bir öğrenciden doktora tezi benzeri bir çalışma isteyen hocalar varsa… (Siz beni anlarsınız)
Bitirme projesini sıkışınca iki günde bitirdiğini söyleyenler olduğu gibi, bir gece bitirdiğini söyleyenler de ve iki yıldır bitirmeye çalıştığını söyleyenler de vardır.
Bunu Bitiremezsem Okulu Da Mı Bitiremeyeceğim Şimdi?
İşte öğrencilerin son sınıfta, özellikle de son zamanlarda beynini kemiren sorulardan en önemlisi budur. Bir sorudan çok kendini motive etme yöntemi olarak da kullanılabilir aslında. “Bunu bitiremezsem okulu da bitiremeyeceğim, bitirmek zorundayım.” Bu şekle dönüştürerek belki…
Dördüncü sınıf çok mu erken acaba öğrencilerin üzerine böyle bir yük yüklemek için?
İş görüşmelerini, yüksek lisans mülakatlarını, kpssyi düşünmesi gereken öğrencilere çok mu yük oluyor?
Bir çok bölümde yokken bu bitirme tezi denilen şey neden bazı şanssız bölümlerde var?
Ne Önemi Var?
Bu “ne önemi var” bitirme projesinin ne önemi var anlamında değil. Bu “ne önemi var” bütün bu soruların da cevaplarının da ne önemi var anlamında…
Gerçekten ne önemi var?
Cevaplasak da hepsini, sosyolojik boyutlarını incelesek derinlemesine….
Bizim için, yani bitirme tezini yazmak zorunda olan öğrenciler için önemli olan o projenin bitmesinin gerekli olması.
Biliyorum ki aklınız en çok hocaların dayattığı o bilmem kaç punto, bilmem kaç santim ayrıntılarına takılıyor. O ayrıntılar öcü gibi gösteriyor bitirme projesi dahil bütün tezleri ve projeleri. Gerekliliklerini tartışmayacağım, ben şahsen gerekli olmadıklarını düşünüyorum, ama onları yapmak kolay aslında.
Microsoft Word amcaya dayıyoruz sırtımızı önce bir. O zaten ayarlıyor bir çok şeyi bizim için. O şekil bozukluklarını düzenlemek en fazla bir kaç saat alır inanın.
Şimdi Napıyoruz?
Şimdi Napıyoruz? Elbette konumuzu araştırmaya başlıyoruz. Kaynaklar buluyoruz. Bu işi çok da uzatmıyoruz. Çünkü zaman en çok o kaynak bulma evresinde oyalanırken geçer gider. Projenin nasıl yapılacağını, ne yapmamız gerektiğini öğrenince, mühendisler için projeyi yapmaya, sosyal bilimciler içinse yazıyı yazmaya geçiyoruz. Mühendisler, ve bazı başka bölümlerdeki arkadaşlar her tezde olduğu gibi bunda da sosyal bilimciler sadece yazı yazarken, kendileri önce projelerini yapacak, sonra raporunu yazacaklar. İki kat iş gibi görünse de , aslında hiç öyle büyütmeye gerek yok. Çünkü yazılan yazının niteliği sonuçta farklı oluyor.
Bitirme Tezi Biter Mi?
Bitirme tezi de bitecek elbette. (Her güzel şeyin bir sonu olduğu için değil elbette. Bunun gerekçesi farklı. Bunun gerekçesi: “Başı olan herşeyin bir sonu vardır.”
Tezi bitirdikten sonra jüri üyesi sayısının iki fazlası kadar çıktısını almayı unutmayın. Bir de güzelce ciltletin birşeyler yapın tabi ki. Jüri üyelerinin hepsine vereceksiniz. Bir tanesini de kütüphaneye vereceksiniz. Birisi de sizin elinizde olmalı. Sunum yaparken yanınızda olası gerekli.