lisans tezi, lisans bitirme tezi, bitirme tezi örnek, bitirme projesi, bitirme ödevi, tez örnekleri, bitirme projesi, bitirme tezi konuları, bitirme tezi örnek, bitirme tezi örnekleri, bitirme tezi örneği, bitirme tezleri, bitirme ödevi, lisans bitirme tezi, lisans tezi, tez örnekleri,
Bankalararası (Interbank) Para Piyasası
Bankalararası para piyasası normal olarak bankaların kendi aralarında kurmalan gereken bir piyasadır. Ne var ki Türkiye’de bankalararası para piyasası güven ortamının da kurulması gerektiği gerekçesiyle Merkez Bankası tarafından organize edilmiş bulunmaktadır.
Sistem şematik olarak şöyle işler:
Bankalararası Para Piyasasının İşleyişi Merkez Bankası
Fon Fazlası Olan Fon ihtiyacı Olan
(Borç Veren) Banka (Borç Alan) Banka
Aslında birbiriyle doğrudan ilişkiye geçebilecek olan iki banka bu şemada gösterildiği gibi Merkez Bankası aracılığıyla ilişkiye geçmektedir. Böyle fon fazlası olan banka fon fazlasını üzerinde anlaşılan gecelik faizle Merkez Bankası’na vermekte, fon ihtiyacı olan banka da yine aynı faizle ihtiyacını Merkez Bankası’ndan karşılamış olmaktadır.
Merkez Bankası, bu işlemi yapmak isteyen bankalardan önceden yeteri miktarda hazine kâğıdını teminat olarak almaktadır.
Eğer Merkez Bankası bu piyasada oluşan faizi düşük ya da yüksek bulursa kendi kotasyonunu da ekrana girebilmektedir. Merkez Bankası bu kotasyonun kendisine ait olduğunu göstermek zorundadır. O nedenle bu kotasyonun yanma yıldız (*) konulmaktadır.
Bankalar çift taraflı kotasyon da verebilirler. Eğer O/N 80/85 gibi bir kotasyon varsa bu ilgili bankanın % 80 faizle fon almak ve % 85 faizle fon satmak istediğini gösterir