Finansal ve bankacılık piyasalarında anlık dinamikleri takip ve analiz edebilme yeteneği kazanabilme amacıyla kurulan bölümde başta finansal konular olmak üzere istatistik, matematik, banka hukuku, muhasebe, temel hukuk, para-banka-kredi, bilgisayarlı finans analizleri, işletme finansmanı, bilgisayar, uluslararası finansman ve risk yönetimi, yatırım proje değerleme gibi dersler bulunmaktadır. Üniversitelerde teorik eğitimin akademik kadro aracılığıyla öğretilmesinin yanı sıra piyasa uygulamalarına dair eğitimlerin sektörde bulunan profesyonel kişiler tarafından verilmesi ve değerlendirmenin uygun bankacılık ve finans bitirme tezi konuları ile yapılması hedeflenmektedir.
Etik ve Sosyal Sorumluluk, İşletme ve İktisat için Matematik, İşletmeye Giriş derslerinin yanı sıra İktisada Giriş, İktisada Giriş, İktisada Giriş, Finansal Ekonomi gibi seçilecek tez konuları içerisinde enflasyon, ekonomik kriz, tasarruf mevduatı sigorta fonu, finansal planlama gibi konularda projeler hazırlanabilmektedir. Bölüm dersleri içerisinde yer alan şirket finansmanı dersinde şirketlerin yapı ve sahiplik tipine göre finansal kararların incelenmesi konularında öğrencilerin bankacılık ve finans bitirme tezi konuları ile gereken bilgileri edinebilmesini sağlamaktadır.
Bölümde yer alan örnek dersler:
- Finansal Ekonomi: finansal iktisat ve ileri düzey bölüm dersleri arasında ortaya çıkan açığın kapatılması amacıyla verilen ders, öğrencilerin gelişmiş teorik temeller ile finansal ekonomi altyapının desteklenebilmesi hedeflenmektedir. Seviye olarak farklılaşan modeller, öğrencilerin teorilerin arkasında saklı problemleri anlamalarını ve idrak edebilmeleri sağlanmaktadır.
- Ekonometri: ders ile temel istatistiki modellerin anlaşılarak oluşturulacak ekonometri modellere temel oluşturmak gerekir.
- Banka hukuku: ders kapsamında hukuk ve bankacılık hukuku kuralları işlenmektedir.
Ülkelerde yaşanan mali krizlerin bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde yeni düzenlemeleri zorunlu hale getirmesi ile yeni düzenlemeler geliştirilerek daha güçlü ve kendine yeterli bir sektör ortaya çıkmıştır. Bankacılık ve finans sektörü, yerli ve yabancı aktörleri ile büyüme potansiyelinin çok yüksek olduğu kapsamlı bir platform olmaktadır. Ön lisans ve lisans eğitiminin mevcut olduğu bölümde iktisat politikası, temel iktisat teorisi, muhasebe, uluslararası iktisat, bilgisayar grubu, maliye dersleri ve derslere ek olarak son sınıf öğrencilerinin ilgi alanlarına göre yönelebilecekleri çok sayıda seçmeli ders olanağı ve bankacılık ve finans bitirme tezi konuları mevcuttur.