Bitirme Projesi Nedir ?
Üniversitelerin son yılında 2. dönem de danışman hoca gözetmenliğinde yapılır ve tezsiz programlar için geçerlidir. Onaylanmadığı takdirde projenin bir sonraki yarı yıl tekrar hazırlanması istenir. Projesi onaylanmayan öğrenci mezun olamaz. Çoğunlukla lisans öğrencilerinin hazırladığı bir çalışma olsa da yüksek lisansta da bu durum tezli program ve bitirme projesi (tezsiz program) olarak iki kısma ayrılır.
Bitirme Projesi Nasıl Hazırlanır ?
Okuyucunun ilgilendiği bilgilere kolayca ulaşabilmesini sağlamak için metin ana bölümlere ayrılmalıdır. Her metin giriş ve sonuç bölümlerinden oluşmalıdır. Açık, yalın ve anlaşılır bir dil ile yazım kurallarına uygun bir şekilde yazılmalıdır. Tamamlanmış bir çalışma anlatılacağı için ifadelerde geniş geçmiş zaman (edilgen yapı yani yapılmıştır, kullanılmıştır gibi) kullanılmalıdır. Genel bilgilerde ise geniş zaman (yapılır, eklenir gibi) kullanılmalıdır.
Bitirme Projesi (Tezsiz Program) ve Tez Farkı
Akademik manada aynı kategoride değerlendirilebilir. Hazırlaması ve yazım kuralları gibi açılardan içeriğine bakıldığında arasında çok büyük farklar yoktur. Tek farkı ve öğrencilerin daha kolay olduğu fikrine kapılmalarının sebebi bitirme projesinde ALES puanı şartı olmamasıdır. Ancak bu sebepten dolayı (her okul için geçerli olmamakla birlikte) yapılan çalışma danışmanlar tarafından ciddiye alınmayabilir. Bu ciddiye almama durumu bitirme projesinin yasal bir dayanağı olmaması ile birlikte alıntı oranı ölçütü ve söz konusu okulun prosedürlerinin esnetilmesinden kaynaklanır.