bitirme tezi konuları, bitirme tezleri, lisans tezi, lisans bitirme tezi, bitirme tezi örnek, bitirme projesi, bitirme ödevi, tez örnekleri, bitirme projesi, bitirme tezi konuları, bitirme tezi örnek, bitirme tezi örnekleri, bitirme tezi örneği, bitirme tezleri, bitirme ödevi, lisans bitirme tezi, lisans tezi, tez örnekleri,
Tüketici Dengesi
Belirli bir geliri olan tüketici toplam faydasını maksimum yapacak mal veya hizmet bileşimini satın aldığında dengeye gelecektir.
Tüketici dengesi; herhangi bir farksızlık eğrisinin bütçe doğrusuna teğet olduğu noktada sağlanır. Bu noktada tüketici maksimum fayda sağlar. Ayrıca bir noktada (şekilde A Noktası) farksızlık eğrisinin eğimi (MiO)= bütçe doğrusunun eğimi olur.
Ayrıca orjine en uzak ve bütçe doğrusu üzerindeki farksızlık eğrisi seçildiğine dikkat edilmelidir.
Tüketici dengesinin elde edilmesinde varsayımlar şunlardır;
- Tüketicinin geliri sabittir.
2. Mal fiyatları sabittir.
3. Tüketicinin zevk ve alışkanlıkları değişmemektedir.
TÜKETİCİ DENGESİNİN DEĞİŞMESİ
Tüketici dengesinin değişebilmesi için yukarıdaki varsayımlardaki sabit ifadelerin değişmesi gerekmektedir. Şimdi bu ifadelerdeki değişikliklerin sırasıyla tüketici dengesini nasıl etkilediklerini görelim
Tüketici Gelirinin Değişmesi
Diğer iki değişken sabitken, gelirin değişmesi (artması) tüketicinin bütçe doğrusunu sağa kaydıracaktır. Tüketicinin yeni denge noktaları ise bütçe doğrularına teğet olan farksızlık eğrilerinin oluşturduğu noktalardır.
Gelir -Tüketim Eğrisi;
Tüketicinin sonsuz sayıda farksızlık eğrisi vardır. Her farklı gelir düzeyi için farklı tüketici dengesi sağlanır. Sağlanan tüketici dengeleri birleştirildiğinde “Gelir Tüketim Eğrisi” elde edilir. Gelirin değişmesi durumunda ulaşacağı yeni tüketici denge noktalarını gösterir.
Gelir Tüketim Eğrisi Türleri:
a) Normal mal olması durumunda gelir- tüketim eğrisi
Her iki eksende normal mal vardır.
b) Giffen malı olması durumunda (fakir mal)
Gelir arttıkça tüketici daha az Giffen malı satın alır. Bu nedenle gelir tüketim eğrisi lüks malın bulunduğu eksene doğru bükülür (daha az fakir mal alır)
c) Lüks malın varlığı halinde gellr- tüketim eğrisi:
Tüketicinin geliri arttığında daha fazla ithal mal, daha az yerli mal satın alır.