Tez hazırlama, ön lisans tez, lisans tez, yüksek lisans tez, doktora tez, tez formatlama, çeviri, makale, spss analiz vs. konularda sizlere 7/24 hizmet sunmaktayız.
ozeldersin.com ailesi olarak bugüne kadar 10.000’i aşkın öğrenciye yapmış olduğumuz tez çalışmalarında %100 başarılı olduğumuzu ve karşı tarafa verdiğimiz güvenin farkındayız ve bu yolda ilerlemeye devam ediyoruz.
Amacımız siz değerli öğrencilerimizi yoğun ve stresli bir süreç gerektiren tez yapımından kurtarmak.
Tez çalışmaları, önsöz, kısaltmalar, tablolar, özet, giriş, metin, sonuç kaynakça gibi bölümlerden oluşmaktadır. Tez çalışmalarında konu seçimi yapıldıktan sonra ilk adım(out-line)kaynak taraması yapılmaktadır. Bunun için dergi, makale, kitap, ansiklopedi, rapor, bildiri vb. gibi yerli ve yabancı kaynaklar araştırılır. Tarafınızdan onay aldıktan yazım aşaması bitirilip en son aşama üniversitesin tez yazım kılavuzuna uygun olarak formatlayıp tez çalışmanızı sonlandırıyoruz. Teziniz akademisyen hocalar tarafından özgün bir biçimde alıntılama yapılmadan hazırlandıktan sonra eksiksiz bir şekilde tarafınıza Word veya pdf dosyası olarak gönderiyoruz.
Tek yapmanız gereken bizlerle e-mail ya da telefon yoluyla iletişime geçmek. Tez yapımı.com 7/24 güvenle yanınızdayız
tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM – ÖĞRETİM ENSTİTÜLERİ TEZ HAZIRLAMA VE YAZMA KILAVUZU
YASAL DAYANAK ve AMAÇ
Erciyes Üniversitesi lisansüstü programlarına devam eden öğrencilerin tez önerisi ve tez hazırlarken yaygın kabul gören bilimsel aktarma ve yazma ilkelerine uygun davranmaları hususunda yol gösterici olma amacıyla oluşturulan bu yönerge, Erciyes Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 39, 41, 43, 46, 47, 51, 53, 54, 55, 59 ve 60. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
I- TEZİN TEMEL BÖLÜMLERİ ve KAPSAMLARI
Tezin yazımı biçim yönünden düzenlenmesi aşağıdaki sıralamaya göre yapılır. Her bölüm için açıklayıcı bilgi ve örnekler aşağıda verilmiştir:
- DIŞ KAPAK: Tezlerin kapağında sırasıyla enstitü adı, tez adı, tezi hazırlayan, tez danışmanı, tezin yapıldığı anabilim/anasanat dalı, programı (yüksek lisans, doktora), tarihi ve ili yer alır. Dış kapak düzenlenirken ‘Tezin Adı’ ile ‘Anabilim/Anasanat Dalı ve Programı’ ifadeleri ayrıca yazılmaz. Tezin adının tamamı büyük harflerle yazılır. Kapak ile ilgili bilgiler EK 12’deki gibi düzenlenir. Kapak ile ilgili bilgiler ÖRNEK KAPAKdeki gibi düzenlenir. tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
- BOŞ SAYFA: Tez ciltlenirken dış kapaktan sonra, iç kapaktan önce yer alan numarasız sayfadır.
- İÇ KAPAK: Bu sayfa dış kapak kompozisyonunda düzenlenerek boş sayfadan hemen sonra konulur. Eğer tez bir kuruluş tarafından desteklenmiş ise kuruluş ile ilgili açıklama, tarih ve il adından önce yer alır. Kuruluş ile ilgili açıklama 12, Anabilim/Anasanat Dalı ve Programı 14, diğer kısımlar 16 punto ile yazılır (EK 13.A ve EK 13.B). Belirtilen yazı büyüklükleri, yazı tipi olarak Times New Roman seçildiği varsayılarak verilmiştir. Farklı bir yazı tipi seçilmiş ise, oranlama yapılarak uygun büyüklükler seçilmelidir . tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
- BİLİMSEL ETİĞE UYGUNLUK SAYFASI: Çalışmanın bilimsel etik kurallarına uygun olarak hazırlandığını taahhüt eden bir metni içeren sayfadır (ÖRNEK).
- YÖNERGEYE UYGUNLUK SAYFASI: Çalışmanın Erciyes Üniversitesi Lisansüstü Tez Önerisi ve Tez Yazma Yönergesine uygun olarak hazırlandığını taahhüt eden bir metni içeren sayfadır (ÖRNEK)
- KABUL ve ONAY SAYFASI: Tez savunma sınavı jürisinin tezin kabulünü ve ilgili enstitü müdürünün onayını gösteren sayfadır (ÖRNEK (Yüksek Lisans, Doktora). Bu sayfaların WORD ortamında hazırlanmış örnek sayfaları enstitü WEB sayfasında Dökümanlar kısmından alınabilir.
- TEŞEKKÜR: çalışmanın yürütülmesi ve tezin düzenlenmesi sırasında yardımı görülen, katkısı bulunan kişiler ve kuruluşlara teşekkür amacı ile düzenlenen teşekkür sayfası yer alır (ÖRNEK) tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
- KISA ÖZET (TÜRKÇE) : Kısa özet (abstract), tez hakkında ‘Ne, Niçin, Nasıl’ sorularına cevap veren ve ulaşılan sonucu gösteren kısa bir tanıtımdır. Burada, ilgisiz ayrıntıları vermekten kaçınılmalı; sadece tez konusunun özünü oluşturan araştırma problemi (Ne), bu problemin hangi amaçla seçildiği (Niçin) ve izlenilen yöntem ya da yöntemler (Nasıl), bulgular ve sonuçlara yer verilmelidir. Kısa özet, tez hakkında okuyucunun yapacağı ilk değerlendirme için bir sunum olması kadar, indeks taramaları için de ana malzemedir. Bu bakımdan ‘kısa özet’ titizlikle hazırlanır. Yüksek lisans ve doktora tezlerinde kısa özet, A4 boyutunda 16.0 x 24.0 cm2 lik alanın dışına taşmayacak şekilde bir sayfayı aşmayacak biçimde, 250–300 kelimeyi geçmeyen uzunlukta, metin içindeki harf tipi ve büyüklüğü ile yazılır. Kısa özetin bir kaynağa veya indekse alınacağı düşünülerek; kısa özet sayfasında tez başlığı, tezi hazırlayanın adı ve soyadı, üniversite ve enstitü adları, tezin sunulduğu anabilim/anasanat dalı, programın türü (yüksek lisans veya doktora), yılı, danışmanın unvanı, adı ve soyadı belirtilmelidir. Kısa özetin altına koyu renkle yazılan ‘Anahtar Kelimeler’ ibaresinin devamında tezde işlenilen ana temaları belirten, tez konusunda önem arz eden 3‐5 anahtar kelime yazılır. Tezlerin başlıkları ve kısa özet (abstract) sayfaları YÖK Dokümantasyon Merkezi tarafından Tez Veri Tabanının taranabilir alanlarına yüklendiğinden bu gibi metin alanlarında italik yazı tipi, tablo, şekil, grafik, kimyasal veya matematiksel formüller, semboller, alt veya üst simge (subscript, superscript), Yunan harfleri veya diğer standart olmayan simge veya karakterler kullanılmamalıdır (ÖRNEK).
- YABANCI DİLDE KISA ÖZET: Türkçe kısa özetin İngilizce (Abstract), Almanca (Zusammenfassung), Fransızca (Resume) gibi yaşayan batı dillerinden birisine çevirisini kapsayan metindir. Burada, Türkçe kısa özette belirtilen ölçülere uyulmalıdır. Tezin yabancı dildeki adı, yabancı dil kısa özet başlığı olarak verilir (ÖRNEK)
- İÇİNDEKİLER: Tez metninin bölüm ve alt bölümleri, metin içerisindeki düzenlendikleri sırada alt alta yazılarak ve karşılarına bulundukları sayfa numaraları konularak hazırlanır. Bu sayfanın düzenlenmesinde rakamlar veya harflerle numaralandırma sistemi kullanılır (ÖRNEK)
- KISALTMA ve SİMGELER: Tezde geçen kısaltma ve simgelerin açıklamasını içerir.
- TABLOLAR LİSTESİ : Tezde yer alan tabloların numara, üst yazı ve sayfa numaralarını belirten bir listedir.(ÖRNEK)
- ŞEKİLLER LİSTESİ : Tezde yer alan şekillerin numara, alt yazı ve sayfa numaralarını belirten bir listedir.(ÖRNEK)
- METİN KISMI Tezin metin kısmı tezin gövdesini oluşturur ve giriş, ana bölümler ve sonuç olmak üzere üç bölüme ayrılır. Bu bölümler alt bölümlere ayrılabilir; bu ayırım Enstitülere ve Anabilim dallarına göre çeşitlenmektedir. Tezin gövdesini oluşturan metin kısmında, seçilen atıf sistemine göre yapılan doğrudan ve dolaylı alıntılar, formüller, görsel nesneler ve isteniyorsa aktarılan sözler (quotations) yer alır. Bunların metin içinde nasıl gösterileceğine ilişkin teknik bilgiler BİÇİM ve GÖRÜNÜM’ başlığı altında açıklanmıştır.
- GİRİŞ: Tezin konusu, amacı, önemi, yöntemi, sayıltıları ve sınırlılıklarının açıklandığı bölümdür.
- 1. BÖLÜM, GENEL BİLGİLER: Bu bölümde tez konusu ile ilgili temel bilgiler ve daha önce yapılan çalışmalar anlatılır. Tezin bu çalışmalara göre durumu ortaya konur. Bu bölüm tez konusunun niteliğine ve bilim alanına göre farklı başlıklar veya alt başlıklar halinde verilebilir. tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
- 2. BÖLÜM, GEREÇ VE YÖNTEM / YÖNTEM: Bu bölümde yapılan çalışmada kullanılan yöntemler ve teknikler ile bunların uygulanış biçimleri açıklanır.
- 3. BÖLÜM, BULGULAR: Çalışma sonucunda elde edilen verilerin takdim edildiği bölümdür. Eğitim Bilimleri Enstitüsünde hazırlanan tezlerde bu başlık ‘Bulgular ve Yorum’ şeklinde olabilir.
- 4. BÖLÜM, TARTIŞMA – SONUÇ VE ÖNERİLER: Bu bölüm, tezde elde edilen bulguların literatür çalışmaları ışığında genel olarak yorumlanması, teori ve uygulamadaki önemi ile doğruluk değerinin bir mantıksal düzen çerçevesinde tartışılmasından oluşan bölümdür. Ayrıca elde edilen sonuçlara göre varsa konu ile ilgili öneriler de bu bölümde verilir.
- KAYNAKÇA: Her tezde bulunması gereken bu alt bölümde, faydalanılan kaynaklar seçilen alıntı sistemine göre gösterilir (ÖRNEK). Tezde adı geçen ve çalışma süresince yararlanılan tüm kaynaklar, metin içerisinde değinme sırasına göre köşeli ayraç içinde numaralanır ve tezin sonunda, tartışma ve sonuçlar bölümünün ardından türlerine göre aşağıdaki örneklerde öngörülen şekillerde sıralanır. Metin içerisindeki değinmelerde ikiden fazla yazarlı Türkçe kaynak için “ve diğerleri” anlamında “vd.”, yabancı kaynak için “et al.” kısaltmaları kullanılmalıdır.
- EKLER: Tezin yapıldığı anabilim dalına/anasanat dalına ve/veya konusuna göre bazı tezlerde bulunmayabilir. Özellikle ölçekli çizim eklenmesi gereken yüksek lisans ve doktora tezlerinde çizim sayılarının fazlalığına göre, çizimler ayrı bir cilt halinde ekte sunulabilir. Çizimlerin boyutlarına göre A4 boyutlu kâğıt yerine A3 boyutlu kâğıt kullanılarak çizim paftaları hazırlanabilir. Ancak her çizim paftasında çizimle ilgili açıklayıcı künye, yön işareti ve ölçek verilmesi şarttır.
- ÖZGEÇMİŞ: Ekte gösterilen örneğe göre hazırlanır (ÖRNEK) tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
II- BİÇİM VE GÖRÜNÜM
- KAĞIT ÖZELLİKLERİ: Savunmaya sunulan nüshada yazı, A4 kâğıdının yalnız bir yüzüne yazılır.
- SAYFA DÜZENİ: Sayfanın üst kenarında 3,5 cm, sol kenarından 4 cm, alt ve sağ kenarlarından 2 cm boşluk bulunmalıdır. Başlıklar da bu çerçeveyi taşmamalıdır (ÖRNEK). Ana bölüm başlıklarını içeren sayfada üstten 7 cm boşluk bırakılmalı ve sayfaya numara konulmamalıdır.
- SAYFA NUMARALANDIRILMASI: Sayfa numarası, sayfanın sağ üst kısmına konulur. Bütün sayfa numaraları aynı karakterde (font) ve büyüklükte (point size) olur. Tezin biçimine ilişkin kuralların yer aldığı sayfalar, tezin ön kısmını oluşturan sayfalar(Tezin başından Giriş kısmına kadar), küçük Romen rakamları (i, ii, iii, iv,…vb.) ile, tezin metin kısmı ve arka kısımdaki diğer sayfalar (Giriş kısmından sonuna kadar) normal rakamlarla (1, 2, 3,..vb.) numaralandırılır. Tez metni içinde tablolar, grafikler ve görsel malzemelerin bulunduğu sayfalar da numaralandırılır. Ana bölüm başlıklarını içeren sayfalar numaralandırılmaya katılır; fakat sayfa üzerine numara yazılmaz
- YAZI ÖZELLİKLERİ (YAZI TİPİ VE HARF BÜYÜKLÜĞÜ) : Yazı tipi tercihen Times New Roman ve yazı büyüklüğü de 12 punto olmalıdır. Diğer standart yazı tiplerinden birinin kullanılması halinde önerilen harf büyüklüğü seçilmelidir (Verdana 10 punto; Arial 10 punto; Bookman 11 punto ve Palatino 12 punto). Seçilen yazı tipi ve büyüklüğü tezin tamamında kullanılmalıdır. Ana başlıklar 2 punto büyük olmalıdır. Ana başlıklar ve alt başlıklar koyu (bold) yazılır. Metin 1,5 satır aralıkla, şekil altı ve tabloların açıklamaları 1 satır aralıkla yazılmalıdır. Başlıktan önceki paragraf ile başlık arasında 1,5 satır boşluk; başlıktan sonra gelen ilk paragraf ile başlık arasında 1 satır boşluk verilir. Her noktalama işaretinden sonra bir karakter boşluk bulunmalıdır. İmlâ kurallarında ve noktalama işaretlerinde Türk Dil Kurumu’nun (TDK) yürürlükteki en son Yazım Kılavuzu esas alınır.
- HECELEME: Satır sonuna gelen kelimenin hecelere ayrılıp ayrılmaması tercihe göre değişir. Satır sonunda kelimenin hecelere ayrılması tercih edilmiş ise kelime, imlâ kurallarına uygun bir şekilde hecelere ayrılmalıdır. Başlıkların sayfanın sonuna gelmemesine dikkat edilmeli; başlığa ait metin kısmı diğer sayfanın başında olmamalıdır. tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
- PARAGRAF: Yazılı bir metinde paragraf girinti verilerek veya satır başından başlatılabilir. Paragrafa nasıl başlanacağına seçilen atıf sistemi dikkate alınarak karar verilir. Paragraf başı ister girinti verilerek isterse girinti verilmeksizin yapılmış olsun metin 1,5 satır aralığı ile yazılır. Girinti veriliyorsa paragraflar arasında boşluk bırakılmadan metin 1,5 satır aralığında devam eder; girinti verilmiyorsa paragraflar arasında 1 satır boşluk bırakılır. Paragrafa girinti veriliyorsa, paragraf başlarında ilk cümle 1,5 cm içerden başlamalıdır sistemine göre yerleştirilmelidir. Akademik bir çalışmada paragrafın biçimi kadar yapısı da önemlidir. Paragraf, bir tek temayı ifade eden cümleler topluluğudur. Paragraf, belirli bir fikir odağında birbirine bağlı birden fazla cümle ile kurulur. Geniş bir temanın ele alındığı durumlarda ise, tema birden fazla paragrafta devam eder; tema tamamlanıncaya kadar ilgili paragraflar arasında bağlantının kurulması, fikir akışının sağlanması gerekir. İster tek bir tema işlensin isterse geniş bir temanın parçası olsun, tek cümlelik paragraf olmaz. Paragraf uzunluklarının dengeli bir biçimde olmasına dikkat edilmeli, birbiri ardınca kısa veya uzun paragraflar yapmaktan sakınılmalıdır tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
- ATIF/GÖNDERME/REFERNAS SİSTEMİ: Akademik çalışmalarda yapılan alıntılar için kaynak göstermede çeşitli atıf sistemleri kullanılmaktadır. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Güzel Sanatlar Enstitüsü ve Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Enstitüsü, atıf sistemi konusunda tek bir sisteme icbar etmek yerine, yaygın kullanılan iki sistemden herhangi birinin tercih edilebileceğini kabul etmiş ve bu tercihi danışman ve tez sahibine bırakmıştır. Bunlardan birisi klasik metin altı atıf/dipnot gösterme sistemi, diğeri de metin içi/paragraf içi atıf sistemidir. Bunlara ilişkin örnekler ekte yer almaktadır. Ekte verilen örneklerde de görüleceği gibi, paragraf içi atıf sisteminde APA (American Phschological Association) sistemi öngörülmüştür. Ancak, paragraf içi atıf yaparken, sadece “yazar, tarih ve sayfa numarası” değil, “yazar, sayfa” veya “yazar, tarih” şeklinde bir sistem de izlenebilecektir Tez yazımında bu yöntemlerden biri tercih edilebilir; ancak tercih edilen atıf sistemi tez boyunca kullanılmalıdır. Seçilen sistemin nasıl kullanılacağı konusunda yönergede verilen örnekler yanında ilgili yazılı ve elektronik kaynaklara başvurmak ve bu kaynaklardan yararlanmak tez sahibinin sorumluluğundadır ve danışmanın gözetiminde gerçekleştirilir. Fen Bilimleri Enstitüsü’nde hazırlanacak tezler için kaynak verilişine örnekler (ÖRNEK). tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
- AKTARIMLAR: Bilimsel araştırma bilgi birikiminden yararlanılarak yapılır. Başka yazarların literatüre kattığı bilgiler, veriler, fikirler ve yorumlar tezde kullanılıyor ise, bilim ahlakının gereği olarak, faydalanılan kaynakların gösterilmesi gerekir. Bu etik ilke, sadece aynen yapılan alıntılar için değil; aynı zamanda araştırmacının kendi üslup ve ifadesi ile aktardığı bilgiler için de geçerlidir. Kaynak göstermeden yapılan dolaylı veya dolaysız alıntılara intihal adı verilir. Kaynak göstermeden aktarılan bilgiler, alıntı olmaktan çıkar, çalıntı olur, aşırma olur. Bu durumda bilimsel etiğe aykırı davranılmış olur. Zira bilginin kaynağının gösterilmesi, bu bilginin asıl sahibinin literatüre katkısının gösterilmesi demektir. Bu, aynı zamanda araştırıcının kendi katkısının ne olduğunun gösterilmesi anlamına gelir. Bilimsel kurallara uygun olarak gönderme yapmadan başkalarının araştırma sonuçlarını, fikirlerini, yöntemlerini, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, yapıtlarını ve görsel malzemelerini kısmen veya tamamen kendisininmiş gibi sunmak, intihal yani aşırıp kendine mal etme olarak adlandırılan en önemli etik ihlallerinden biridir. Ayrıca kaynağa ilişkin bilgi vermeden aktarılan yabancı dilden tercümeler de bu kapsamda yer alır. Aktarımlar yapılırken seçilen alıntı sistemi dikkatle uygulanmalı; etik dışı davranışlar yani etik ihlalleri hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır. (Bkz. Yönerge: 5.ETİK İHLALLERİ)
- DİPNOTLAR: Kaynak gösterme/referans dipnotu ve açıklama dipnotu olmak üzere iki türlü dipnot vardır. Kaynak dipnotu, bir alıntı yapılmışsa alıntının nereden yapıldığını göstermek üzere, seçilen sisteme göre, sayfa altında veya metin içinde verilir. Açıklama dipnotları ise, konuya açıklık getirecek olan ancak, metin içinde verildiği takdirde fikirlerin akıcılığını bozan tanımlar, yorumlar, ek bilgiler, karşıt görüşler olup, sayfa altında veya sonunda belirtilir. Dipnotlar gereksiz derecede uzun olmamalı, bir sayfada gerekenden fazla dipnot bulunmamalı ve metinden yatay çizgi çizilerek ayrılmalıdır. Dipnotta kullanılan yazı tipi metinde kullanılan yazı tipiyle aynı olmalıdır. Yazı büyüklüğü ise, metinde kullanılan yazı büyüklüğünden 2 punto daha düşük olmalıdır. tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
- GÖRSEL NESNELERİN YERLEŞTİRİLMESİ: Boyu tam sayfa ve daha kısa olan görsel nesneler (tablo, şekil, fotoğraf), metin içerisine sayfa ortalanarak yerleştirilir. Bu durumda metin ile görsel nesneler arasında (açıklamalar dâhil) alt ve üstten 2 satır boşluk bırakılır. Görsel nesnelerin açıklamaları (şekil ve tablo başlıkları) bu nesnelerin genişliklerini aşmayacak ve satırı ortalayacak şekilde yerleştirilir (ÖRNEK). Görsel nesneler ayrıca metin bloğunu da aşmamalıdır. Tam sayfadan daha büyük olan görsel nesneler ise birbirini izleyen ayrı sayfalara yerleştirilir. Ancak bu sayfalar o nesneden bahsedilen metin yazısını hemen izleyen arkasındaki sayfalarda yer almalıdır. Görsel nesnelerden tablolar ve şekiller (fotoğraflar şekil olarak düşünülür), tezin tamamında olabileceği gibi, her bölüm kendi içinde de müteselsil olarak numaralandırılabilir. Tablo başlığı, tablo sınırlarını aşmayacak şekilde tablonun üstüne ortalanarak (ÖRNEK), şekle ilişkin yazılar ise şekil altına yerleştirilir (ÖRNEK). Şekillerin ve Tabloların açıklamaları 1 tam aralıkla yazılır. Fotoğraflar tezin bütün nüshalarında orijinale yakın kalitede, renkli fotoğrafların kopyası da renkli olmalı ve sayfaya yapıştırılarak değil, taranarak veya fotokopi ile çoğaltılarak sayfaya yerleştirilir. tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
- AKTARILAN SÖZLER (QUOTATIONS): Tezin ana gövdesini oluşturan metin kısmı yazılırken bazen her bölüm başlığından veya bazı bölüm başlıklarından sonra, başlığın kapsamını veya ileri sürdüğü tezi, kısa ve öz biçimde anlatan sözler aktarılır. Bu durumda aktarılan sözün bir punto küçük ve italik yazılması, sözün sahibinin adının ve gerekiyorsa kaynağın belirtilmesi gerekir (ÖRNEK).
- TEZ UZUNLUĞU: Yüksek lisans tezleri, ana metin olarak (ekler ve kaynaklar hariç) en az 30 sayfa, doktora/sanatta yeterlik tezleri ise (ekler ve kaynaklar hariç) en az 60 sayfa olmalıdır. Belirtilen minimum sayfa sayısı daha çok Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri için geçerlidir.
- KALIN TEZLERİN SUNUMU: Tamamlanmış bir tezin kalınlığı 5 santimetreyi (yaklaşık 500 sayfayı) geçiyor ise tez kalınlığına göre iki veya daha fazla cilt halinde teslim edilir. Her bir cildin kapak sayfasında, Romen rakamları kullanılarak Cilt I, Cilt II vb. biçimde kaçıncı cilt olduğu belirtilir. Cilt I’de yer alan ön bölüm, diğer ciltte veya ciltlerde de aynen tekrar edilir ve sayfa numarası bir önceki ciltte kaldığı sayfa numarasından devam eder. Her bir ciltte, tezin tamamını kapsayan “İçindekiler” sayfası yer alır. Tezin metin kısmı ve/veya arka (son) bölümdeki sayfa numaraları, diğer ciltlerde, birinci ciltte kaldığı yerden kesintisiz olarak devam eder. Örneğin; birinci cilt 512. sayfada sona ermiş ise, ikinci cildin metin bölümünün ilk sayfası 513 ile başlar.
- CİLT ÖZELLİKLERİ: Yüksek lisans ve doktora tezleri beyaz krome karton ile ciltlenmeli, tezlerin kapak yazıları siyah renkte yazılmalıdır. Tezin künyesi ( tez başlığı, yazarı, tez türü, yılı) cildin sırt kısmına, sırt yazısının yönü tezin ön kapağı üste gelecek şekilde konulduğunda sırttan okunacak şekilde yazılmalıdır. Şayet tezler küçük hacimli ise, sırt kısmına yazı yazılmayabilir (ÖRNEK). tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders
III. TEZİN TESLİMİ
Tezin Teslim Şekli, Teslim Sayısı ve Jüri Oluşturulması
Öğrenci, tez sınav jürisinin kurulabilmesi için, tezinden yüksek lisansta 4, doktorada 6 nüshayı karton kapakla geçici olarak ciltleterek ya da uygun kapaklı veya saydam plastik dosya içinde, anabilim dalı başkanlığına teslim eder. Anabilim dalı başkanlığı, tez savunma jüri önerisi ile birlikte tezleri enstitü müdürlüğüne sunar. Bu amaçla gerekli Tez Teslimi ve Jüri Önerisi Formu WEB sayfasının Dökümanlar kısmından temin edilebilir. Tezin jüri tarafından değerlendirilmesi ve kabul edilmesinden sonra yapılacak işlemler Erciyes Üniversitesi Lisansüstü Eğitim – Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür. Kabul edilen tezden ciltlenmiş olarak yüksek lisans tezinden 5 adet, doktora tezinden 7 adet ilgili enstitüye teslim edilir. tez hazırlama kuralları tez hazırlama tez hazırlama merkezleri, tez hazırlama programı, tez hazırlama teknikleri, tez hazırlama merkezi, tez hazırlama yönergesi, tez hazırlama fiyatları, lisans tez yüksek lisans tez konuları lisans tez örnekleri lisans tez konuları lisans tez yazım kuralları lisans tez örneği yüksek lisans tez önerisi tez arama yök tez arama,bitirme tezi ,özel ders