tez başlığı , ,bitirme projeleri ,uluslararası ilişkiler bölümü ,lisansüstü eğitim ,iktisadi ve idari bilimler ,mezuniyet projesi ,üniversite bitirme projeleri ,yıldız teknık unıversıtesı ,elektronik bitirme projeleri ,idari bilimler fakültesi ,yıldız teknik ü ,uluslararası ilişkiler fakültesi ,yazim kilavuzuzu ,iktisadi ve idari bilimler fakultesi ,üniversite kılavuzları ,uluslararası ılıskıler derslerı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNE GENEL BAKIŞ

 

1.1. Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi

Dünyada iletişim ve ulaşım teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmelerle ön plana çıkan küreselleşme; gümrük duvarlarının indirilmesi, genelde dış ticarette korumacılığın azaltılası ve bunlarla da bağlantılı olarak uluslararası ticaretin hızla artması, hem iç pazarlarda hem de dış pazarlarda işletmeleri gitgide daha yoğun bir rekabet ortamına sürüklemiştir. Ekonomik sınırların bir ölçüde ortadan kalkmasıyla, mal ve hizmetlerin daha önce görülmemiş boyutlarda aran dolaşımının rekabet üzerinde çok büyük etkileri olmuş; bu durum işletmelerin yönetimini her zaman olduğundan daha zor bir görev haline getirmiştir.

İşte böyle bir rekabet ortamında işletmelerin iç ve dış pazarlarındaki başarılarında gitgide önemi artarak adeta kilit rol üstlenen bir konu kalite olmuştur. “Kalite, bir işletmenin üretip sunduğu mal ve hizmetlerin mükemmel olma ve ya üstünlük derecesini ifade etmektedir. Söz konusu üstünlük; hem dayanıklılık, güvenilirlik gibi somut (fiziksel) özellikleri hem de müşteri tatmininin soyut unsurlarını içermektedir(Erol, 139).” Kalite ve kalite kontrolü alanındaki bilimsel gelişmelerde öncü konumdaki bilim adamları ve konuyla ilgili çeşitli ulusal ve uluslararası standardizasyon örgütlerine göre kalite az çok farklı şekillerde tanımlanmaktadır.

1.2. Kalitenin Boyutları

Kalitenin çeşitli boyutları mal ve hizmette performans, uygunluk, güvenilirlik dayanıklılık, hizmet görürlük, estetik, itibar ve çekiciliği sağlayan ikinci derecedeki diğer unsurlardır. Kısaca ifade etmek gerekirse kalite müşteri istek ve beklentilerine uygunluktur.


 

1.3. Kalitenin Tarihi Boyutları

Kalite kontrolü 1920’ler ve 1930’larda ABD’de geliştirilmiş, 1960’larda önce Japonya’da başlayan toplam kalite kontrolü şeklinde daha ileri bir hali gelmiştir. 1980’lerde ise kalite başta tepe yönetimi olmak üzere tüm yönetimin ve hatta tüm çalışanların konusu haline gelerek yepyeni bir aşamaya ulaşmıştır. Böylece kalite, üretimin tabanından çıkmış yönetimin tepesine kadar tüm kademelere tırmanmış ve stratejik yönetim boyutuna ulaşmıştır.

Günümüzde tüm dünyada işletmeler, kalite ile ilgili olarak bu yeni yaklaşımla tüketici tatmini sağlayacak üstün kaliteli mal ve hizmetler sunmağa çaba sarf etmektedir.

1.4. Kalite Maliyeti

Olabilecek hatalara engel olmak amacıyla yürütülen faaliyetler, planlı muayeneleri ve ürünün üretimi esnasında ve ya müşteriye teslimden sonra görülen hataların sonucunda meydana gelen maliyetlerdir. Bunlara kalitesizlik maliyeti de denilebilir.

1.5. Kalite Maliyet Türleri

1.5.1. Önleme Maliyetleri

Ürün ve ya hizmetlerin müşteri isteklerini karşılayamama riskini ortadan kaldırmak amacıyla özel olarak tasarlanmış tüm faaliyetlerin maliyetleridir.

1.5.2. Ölçme ve Değerlendirme Maliyetleri

Ürünlerin belirlenen standartlara uygunluğunu doğrulamak amacıyla yapılan faaliyetlerin maliyetleridir. Bu konu ile ilgili çalışanların sadece ücretlerini kapsar, yeniden işleme ve ya tamir sonucu yapılan muayene ve deneyleri kapsamamaktadır.

1.5.3. Başarısızlık Maliyetleri

 

Bunlar uygun olmayan ürün ve ya hizmetlerin neden olabileceği bütün maliyetlerdir.

Tez Ödev Talep Formu

Son Faaliyetler
Ocak 2025
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031