ödev tez siteleri , ,işletme tez konuları ,işletme bölümü tez konuları ,tez konuları işletme ,işletme tez konusu ,işletme yönetimi tez konuları ,işletme tez , ,doktora tezi ,lisans tezi ,lisans tezi örneği ,yuksek lisans tezi ,yüksek lisans tezi örneği ,pazarlama tezi , ,pazarlama tez konuları
1.5.3.2. Dış Başarısızlık Maliyeti
“Dış başarısızlık maliyetleri, ürün veya hizmetin tasarım ya da üretim kısmında oluşan, ancak müşteriye ulaştıktan sonra fark edilerek, müşterinin haberdar olduğu başarısızlık maliyetleridir. Önleme çalışmalarının doğru yapıldığı yerde, hem iç, hem dış başarısızlık sayısında düşüş olacaktır. Müşteriye ulaşan hatalı ürünler, dış başarısızlık maliyetine neden olmalarının yanı sıra, marka imajını zedeler ve müşteri güvenini azaltır. Bu sebeple, dış başarısızlık maliyetleri en aza indirilmeli, mümkünse sıfırlanmalıdır. Dış başarısızlık maliyetlerinin indirgenmesi, önleme maliyetlerinde artışa neden olabilir, ancak müşteri memnuniyeti ve sorunların müşteriye yansıtılmadan çözülerek memnuniyetin devamının sağlanması birincil öncelik olmalıdır. Dış başarısızlık maliyetleri ana hatlarıyla müşteri şikayetleri, iade ürünler, iade edilen ürünlerin tamir maliyeti, garanti yenileme işlemleri, müşteri sadakat kaybı ve satışlardaki kayıplar olarak sayılabilir.
Garanti Maliyeti: Garanti süresi kapsamında müşteri tarafından iade edilip, yerine yenisi verilen ürüne dair maliyetlerdir. İade edilen ürün miktarı ile fiyatlarının çarpılmasıyla hesaplanır.
Nakliye Hasarları: Ürünlerin taşıma işlemi sırasında meydana gelen bozukluklardır. Ambalajdaki bozulmalar, kırılmalar gibi sebeplerden dolayı müşterinin iade ettiği ürünlerin düzeltilmesi veya yenisinin gönderilmesi ile oluşturulan maliyetlerdir.
Tazminatlar: Ürün veya hizmetteki hataların müşteriyi zarara uğratmasına karşılık olarak müşterinin talep ettiği bedeldir. Ödenen tazminat miktarıyla ölçülür.
Şikâyetleri Giderme: Garanti kapsamı bittikten sonra, gelen şikayetlerden haklı olanların incelenmesi ve düzeltilmesi için kabul edilen maliyetlerdir.
Geri Dönen Malzeme: Alınan hatalı ürünü yenilemek için yapılan ve faturaya ödenen maliyetlerdir.
Kalitesiz Üründen Gelen Cezalar: Üretilip, müşteriye iletilen kalitesiz bir ürünün faturasındaki gecikmeler ve kalite eksikliği sebebiyle yapılan iskontolardır.
Destek İşlemlerinde Yeniden İşleme Maliyeti: Üretim sürecinden bağımsız, faturalandırma veya irsaliye işlemleri gibi dış destek işlemlerinde oluşan hataları düzeltmek için ortaya çıkan maliyetlerdir.
Destek İşlemlerinde Gelir Kayıpları: Müşterilerden ödemelerin tam ve zamanında alınamadığında oluşan maliyetlerdir.
Tenzilât: Müşteri beklentilerini tatmin etmeyen ve belirli kalite standartlarının altında kalan ürünleri almayı kabul eden müşterilere yapılacak indirimler, geç ödeme, taksit gibi avantajlardır.
Müşteri Kaybı: Gönderilen üründeki kalite eksikliği nedeniyle kaybedilen müşterinin firmaya neden olduğu para kaybıdır.
Yeterlilik Eksikliği Nedeniyle Yeni Müşterileri Kaybetme: Yeni potansiyel müşterilerin beklentilerini karşılayabilme gücü olmaması nedeniyle, kaybedilen müşteri maliyetidir.
Satış Riski Alma Maliyeti: Çekle yapılan işlemlerde ileriki tarihlerde olan çekin karşılıksız çıkması, ödenmemesi, geciken ödemeler gibi durumlar dış başarısızlık maliyeti içinde satış riski alma maliyeti olarak adlandırılır. Böyle riskli durumlara karşı firma, önlem olarak elinde para bulundurmak veya başka işleri ona göre planlamak zorundadır
1.6. Kalitenin Evremi
1.6.1. Toplam Kalite Kontrolü Kavramı ve Kalite Yönetimi
Çeşitli Kalite kontrolü yöntem ve prosedürleri geliştirilmiş ve standartların yükseltilmesinde başarısını kanıtlamıştır. Birçok sanayileşmiş ülkede olumlu sonuçlar veren kalite garanti programları ve denetimleri kullanılmaya başlamıştır. Ancak bu programların birçoğu tanıya yöneliktir. Kalite artırma, ürünün fiziksel özelliklerine veya bir sonraki işlemlerin ilk seferinde doğru yapılanabilmesini mümkün kılacak biçimde, bir dokümandaki bilgiye dönük olabilir. Ancak, üretim kalitenin yeniden üretilmesini sağlayan bir sistem gerektirir ve bu da Toplam Kalite Kontrolü Kavramı veya Firma Çapında Kalite Kontrolü olarak bilinmektedir.