Göçmen yazını, önyargı, karşılaştırmalı yazınbilim, kadın imgesi,
Bu çalışmada kadın imgesi temel olarak ele alınacaktır. Almanya’da yaşayan ve Alman yazını’nın bir parçası olan Türk, Romen ve Alman yazarların eserlerinde ka
dın imgesi incelenecektir.
Ele alınan dört eserden iki tanesi ( Scheinhardt’ın Frauen die sterben ohne dass sie gelebt hätten ve Zaimoğlu’nun Leyla adlı eserleri), aynı zamanda şimdiki Alman Yazını’nın bir parçası olan Göçmen işçi yazınındandır. Bu yazarlar Türk kültürünü Almanlara tanıtmaktadırlar. Bunlar Saliha Scheinhardt ve Feridun Zaimoğlu’ dur. Ele alacağımız bir diğer eser Nobel Yazın Ödülü alan Romen yazar Herta Müller’e aittir. Elke Schmitter çalışmamızda Alman kültüründen olan tek yazardır.
Çalışmamızın amacı, bu yazarların ele aldığımız eserlerinde kadını nasıl yansıttıklarını incelemektir. Bu bağlamda kadının kimliğine etki eden ve yaşam şeklini belirleyen milli, kültürel veya dini etkenleri ön plana çıkarmaya çalışacağız. Bu etkenlerin kadın sorunlarınlarındaki rolünü vurgulayarak eserlerde bize aktarılan farklı kültürlerin sözü geçen etkenlere etkisini irdeleyeceğiz. Kadının yabancı ve öz kültüründeki değişimi ve bu değişimin öz çevresine ve yaşadığı topluma nasıl yansıdığı gözler önüne serilmeye çalışılacaktır. Bu nedenle seçtiğimiz farklı köken kültürlerden gelen yazarlarının, eserlerinde kadının nasıl imgeselleştirildiği ve bu imgeselleştirmedeki sorunsallığı irdelemeyi amaçladık.
Dünyamızın başlangıcından beri “yabancı”nın ve “öz”ün yeri, farklı toplumların “yabancı”ya bakış açısı sürekli değişik tanımlanmıştır. Bazıları için “yabancı” heyecan vericidir ve öz kültüre üretkenlik etkisi yapar. Diğerleri için öyle korku verici ve
tehlikelidir ki ondan korunulması gerekmektedir. Bu “öz” ün koruma istemi çoğu zaman “öz” ün yitip gitmesine de zemin hazırlamaktadır. Bu zemin üzerinde kadının hayattaki ortak ve farklı sorunlarını mercek altına almaya çalıştık. Kadının bir toplumda yabancı veya öz olması bazen yaşadığı sorunların türünü de belirlemektedir. Eserlerde kadınla ilgili olarak bu tür konulara da yer verildiğinden yer yer öz ve yabancı konusuna da değindik.
Evrensel kadın sorunları ve hayattaki belli roller kadın imgesinin belirlenmesinde her zaman etken olmuştur.
Bizler Saliha Scheinhardt’ın Frauen, Die Sterben, Ohne Dass Sie Gelebt Hätten, Feridun Zaimoğlu’nun Leyla , Elke Schmitter’in Frau Sartoris , Herta Müller’in Herztier adlı eserlerinde yansıtılan kadın imgesine (özellikle, kültürel, dini, ulusal ve ailevi zeminlerde) eleştirel yaklaşım sunmaya çalıştık.