Yüksek Lisans Tez Örnekleri

Erzurum Arkeoloji Müzesi, Urartu, Bilezikler, Pazıbentler, Madencilik.

Urartu Krallığı M.Ö. 9. ve 6. yy.’lar arasında Van Gölü çevresinde hüküm sürmüştür. Urartuların en büyük rakibi Kuzey Mezopotamya’daki Assur Devletidir. Urartular, Assurlar’dan siyasal ve kültürel olarak etkilenmişlerdir.
Urartular metal işçiliğinde gelişmişler ve silahlar, süs eşyaları üretmişlerdir. Süs eşyaları, kötülüklerden korunmaya yarayan bir muska olarak ve toplumsal statüyü göstermek için, kadınlar ve erkekler tarafından kullanılmıştır. Bu eşyalar mezarlara da bırakılmıştır. Süs eşyaları içinde en yaygın olarak kullanılanlar bilezikler ve pazıbentlerdir. Geç Yeni – Assur kabartmalarında tasvir edilen figürler hayvan başlı bilezikler ve pazıbentler takmışlardır. Bu süs eşyaları Urartu ve Geç Hitit sanatında da görülmektedir. Bilezik ve pazıbentlerin uçlarındaki hayvan başları genellikle aslan, boğa – buzağı, yılan – ejderdir. Erken Demir Çağı’ndan itibaren görülen bu tür bilezikler ve pazıbentler çoğunlukla Assur’lar tarafından kullanılmıştır.
Bilezik ve pazıbentler arkeolojik kazılarda az sayıda bulunmuştur. Bu süs eşyalarının çoğunluğu müzelerde ve özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.
Bu çalışmada Erzurum Arkeoloji Müzesi’ndeki bilezikler ve pazıbentler incelenmiştir. Bilezikler ve pazıbentler müzeye satın alma yoluyla gelmişlerdir.

Tez Ödev Talep Formu

Son Faaliyetler
Şubat 2025
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728