Finansal Muhasebe Bitirme Tezi

tez ödevleri,
               iktisat bölümü tez konuları,
               iktisat tez,
               bitirme tezi,
                “bitirme tezi,
                 bitirme tezi,
               bitirme projesi,
                bitirme projesi,
               fınans yatırım,
               finansal analiz eğitimi,
               finansal analiz ders notları,
               İşletme,
               İktisat,

FİNANSAL YÖNETİM

Ünite – 1

Finansman: İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanmasıdır.

Finansal yönetim: İşlemenin ihtiyacı olan fonların sağlanarak uygun varlıklara yatırılmasıdır.

Sermaye bütçelemesi: Sermayenin uzun süreli varlıklara yatırılmasıyla ilgili kararlar sürecidir.

Finans: Kişi yada kurumların faydalanabileceği para,fon ya da sermaye anlamına gelir.

Finansal yönetimin 3 tane genel amacı vardır.

1-Karı en yükseğe çıkarmak

2-Pay başına gelirleri en yükseğe çıkarmak

3-İşletmenin piyasa ( Pazar ) payını en yükseğe çıkarmak

Finansal  yönetimin  fonksiyonlarını 3 başlık altında toplamak mümkündür.Bunlar

1-Yatırım kararları

2-Finansman kararları

3-Dividant kararları

 

1-) Yatırım Kararları : Finans yöneticisinin vereceği kararlardan hemen hemen en önemlisi yatırım kararlarıdır.İşletmeler sahip oldukları kıt kaynaklarını,çeşitli seçenekler arasında en uygun olanı seçerek kullanmak durumundadır.

a-) Kısa Süreli Yatırım ( Dönen Varlık ) :  uzun süreli varlıkların çalıştırılması için yapılır. ÖR : Nakit, Alacak, Stok

b-) Uzun Süreli Yatırım (Duran Varlık ) : sermaye bütçelemesi için yapılır. Kapsamında ; bina, arsa, makine gibi reel varlıklar ile patent, marka, teknik bilgi gibi reel olmayan varlıklar yer alır.

2-) Finansman Kararları

İşletmelerin faaliyete geçebilmesi,faaliyetlerini devam ettirebilmesi için,çok sayıda varlıklara ihtiyaçları vardır. Dolayısı ile finans yöneticisinden, işletmeye gerekli olan varlıklara yönelik olarak fon ihtiyacını belirlemesi ve bu ihtiyacın en iyi şekilde nasıl finanse edileceğini ortaya koyması gereklidir.

İşletmeler borçlanarak ya da öz sermaye kanalıyla kaynak sağlayabilirler. İki kaynak arasında temel farklılık; borçlanma durumunda işletmelerin,zarar bile etseler faiz ve anapara ödeme yükümlülüğü altında olmalarıdır. Genelde borçla finansmanın en önemli avantajı faizin gider olarak vergiden düşülebilmesidir.

Hisse senedi yoluyla finansmanda ise,faiz ve anapara ödemesi gibi zorunlu bir ödeme söz konusu değildir.Faaliyetlerden kar elde edildiği  halde,genel kurul kararıyla karın dağıtılmaması mümkündür.Ayrıca hisse senetlerinde vade olmadığı için anapara ödemesi gibi bir durumun olmaması nedeniyle hisse senedi yoluyla finansmanın riski borçla finansmana göre daha düşük olmaktadır.

Finansal yönetime düşen görev, çeşitli seçenekleri risk ve maliyet açısından karşılaştırarak işletmeye en uygun gelecek bir bileşimi oluşturabilmesidir.

Önemli: İster kısa vadeli, ister uzun vadeli yatırımlar olsun kararlar daima yatırımın riski ile getirisi karşılaştırılarak verilmelidir.Daha riskli yatırımlardan daha fazla getiri beklenmelidir.

3-Dividant ( kar payı ) Kararları : Finansal yönetimin üçüncü önemli karar alanı da dividant ya da kar payı dağıtımı ile ilgilidir. Dividant kararları faaliyetlerden sağlanan karların ne kadarının işletmede ne kadarının ortaklara dağıtılacağı ile ilgilidir. A.Ş. ‘ lerde kar dağıtımına genel kurul karar verir.

Not : Yukarıda belirtilen tüm bu finansal kararlar işletmenin piyasa değerini etkileyecektir. İşletmenin,piyasa değerini maksimum yapmak amaçlanıyor ise,karar verilirken kararın işletmenin piyasa değerine olan etkisi düşünülmelidir.

Finans yöneticisi: İşletmelerde yatırım ve finansman kararlarından sorumlu olan kişidir.

Finans Yöneticisinin ve Muhasebe Müdürünün Sorumlulukları

Finans Yöneticisi ( Haznedar )

* Banka ilişkileri

* Nakit yönetimi

* Finansman

* Kredi Yönetimi

* Dividant kararları

* Sigorta

* Emeklilik fonlarının Yönetimi

Muhasebe Müdürü ( Kontrolör )

* Mali tabloların hazırlanması

* İç Denetim

* Muhasebe

* Bordro işlemleri

* Kayıtların korunması

* Bütçelerin Hazırlanması

* vergiler

İşletmelerin Amaçları

a-) Soysal Amaçlar    

Mal ve hizmet üreterek toplum refahını artırmak

İşletmede istihdamı sürekli kılmak

İşletmenin sürekliliğini sağlamak

b-) Ekonomik Amaçlar

* Üretimi ve satışları artırmak

* İşletmenin piyasa payını  artırmak

* işletmenin büyümesini sağlamak

* işletmenin karını ve değerini maksimum yapmak

 

Finansal Yönetimin Tarihçesi

1930 öncesi à Pasif ön planda

1930 àDepresyon, İflaslar, reorganizasyon

1940 – 1950 àPasifin yanı sıra aktif gündemde, kantitatif yöntemler, iskonto edilmiş nakit akış yöntemi geliştirilmiştir.

1960 àVarlık dağılımında optimizasyon istatiksel matematiksel modeller uygulanıyor.

1970 à Riskle düzeltilmiş modeller geliştirilmiştir.

1980 ve Sonrası à Bilgisayar kullanımı, sermaye hareketliliği, teknoloji, büyüme, rekabet artışı, kar marjlarının daralması, faiz ve döviz kurlarında dalgalanma, ulaştırma ve iletişimin gelişmesi

 

Finansal Yönetim ve İşletmelerin Hukuki Yapıları

1-) Bireysel İşletmeler ( Ferdi Teşebbüsler)

  • Tüzel kişilikleri yoktur.
  • 3. Kişilere karşı ortaklar tüm mal varlığıyla sorumludur.
  • Kuruluş için yazılı sözleşmeye gerek yoktur, sermaye tabanı şartı yoktur
  • Kredi bulunması daha kolaydır. Ancak geri ödenmezse alacaklı tüm kişisel varlık üzerinde hak sahibi olur.
  • Tek kişi kararları aldığı için, hatalı karar olasılığı artar.
  • Küçük işletme türüne yatkın bir yasal kuruluş biçimidir.

2-) Ortaklıklar : 2’ye ayrılır

A-) Şahıs Ortaklıkları

a-) Adi ortaklıklar (Şirketler) : iki yada daha fazla kişinin herhangi bir şekil şartına tabi olmaksızın yalnızca sözlü bir anlaşma ile geçici ya da sürekli olarak kurdukları ortaklık( şirket ) türüdür. Bu tür ortaklıkların en önemli avantajı düşük maliyetlerle ve kolayca kurulabilmesidir.

Adi ortaklıkların dezavantajları  ortakların sınırsız sorumlulukları vardır. İşletmenin finansal krize girmesi durumunda her ortak kendi payı ile değil, işletmenin tüm borçlarından sınırsız olarak sorumludur.

b-) Kollektif Ortaklıklar ( Kollektif Şirketler ) : Kişilerin belirli şekil şartıyla ve belli unvan altında oluşturdukları bir ortaklık türüdür. Tüzel kişiliği de olan bu ortaklık türünde ortaklar, şirketin borçlarından dolayı tüm varlıklarıyla müteselsilen sorumludurlar. Şirketin ömrü, ortaklar arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Bu ortaklık türünde de fon sağlama olanağı, ortakların elde edebilecekleri olanakların toplamı kadardır.

c-) Adi Komandit Ortaklıklar : Ticari bir şirkette ortaklardan bir kısmı aynen şahıs şirketlerinde olduğu gibi sınırsız ve müteselsilen sorumluluk yüklenirken, bir kısmı da yalnızca koydukları sermaye kadar sorumluluk

( sınırlı sorumluluk ),yüklenmeleri durumunda adi komandit ortaklık türü ortaya çıkmaktadır.

d-) Sermayesi paylara bölünmüş Komandit ortaklıklar : Sermayesi paylara bölünmüş komandit ortaklık adi komandit ortaklığa benzer Tek farkı sınırlı sorumlu ortaklar olarak bir ya da birkaç kişinin daha yer almasıdır.

Adi komandit şirketlerde sınırlı sorumlu ortakların payları yalnızca sözleşmede yer alır ve sermayeye karşılık olarak herhangi bir pay senedi vermez.

B-) Sermaye Ortaklıkları

a-) Limited Şirketler : İki veya daha fazla gerçek ve tüzel kişi tarafından bir ticaret ünvanı altında kurulan, ortakların sorumluluğu, koydukları veya koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı ve esas sermayesi belirli olan ticari ortaklık tipine limited ortaklık denir. Limited ortaklıklar en az 2,en çok 50 ortak arasında kurulabilir.

Ortaklara sermaye payları için pay senedi ( hisse senedi ) verilmez. Sermaye arttırmak ya da ortakların sorumluluklarını genişletebilmek için, ortakların oybirliği gereklidir.

b-) Anonim Şirketler : Anonim ortaklıklarda da ortaklığın sermayesi paylara bölünmüştür. Bu paylar ( hisseler ) kıymetli evrak hükmündeki hisse senetleriyle temsil edilirler. Sermaye kolayca el değiştirebilir. Anonim şirketler ani yada tedrici olarak kurulabilirler. Sınırlı sayıda ortakla kurulan anonim şirketler ani şekilde kurulurken, halka açık olarak kurulmak istenen anonim şirketler tedrici olarak kurulurlar. Tedrici kuruluşun çok sayıda formaliteleri vardır. Günümüzde halka açık olarak kurulan anonim ortaklıklar, TTK ya göre değil, SPK(sermaye piyasası kanunu) na göre kurulduklarından kuruluş formaliteleri az da olsa basitleştirilmiştir.

 

Organize Piyasalar : Resmi bir piyasa yerinin olduğu, devletin gözetimi ve denetimi altında olan piyasalardır. Ör: İstanbul menkul kıymetler borsası

Hisse Senedinin Nominal Değeri : Tescil edilen ve bilançoda gösterilen sermayenin hisse senedi sayısına bölünmesiyle bulunan değerdir.

Kayıtlı Sermaye Sistemi : Esas itibari ile sermaye artırımı sistemi olup, sermayenin daha az formaliteyle arttırılabileceği bir limittir. Sadece halka açık Şirketler geçebilir.

Halka Açık Anonim Şirket : SPK’ya göre hisse senetleri halka arz edilen şirketlerle, ortak sayısı 250’yi aşan şirketlerdir. SPK’ya tabidirler ve SPK denetimindedirler.

 

Ünite – 2

Faiz : paranın zaman değerinden doğar. Parayı sunan açısında faiz; o günkü kullanım hakkından vazgeçmenin getirisidir. Talep açısından ise sonraki zamanda tüketebileceği parayı bugünden tüketebilme hakkının bir bedelidir.

Faiz oranını etkileyen etmenler => Enflasyon riski, Likitide riski, Ödenmeme riski, Vade riski

Enflasyon paranın zaman değerini arttırır. Enflasyon sıfır bile olsa faiz var.

Enflasyon oranı = Piyasa Faiz Oranı => Bedel yok, reel getiri sıfırdır.

Enflasyon oranı > Piyasa Faiz Oranı => Negatif reel faiz ( İşletmeler borç alır.)

Enflasyon oranı < Piyasa Faiz Oranı => Pozitif reel faiz

Enflasyon : Zaman içinde mal ve hizmet fiyatlarının ortalama düzeyinin yükselmesidir.

Negatif Faiz : Piyasa faiz oranının, enflasyon oranının altında kalması durumunda oluşur.

Nominal Faiz : Finansal varlığın üzerinde yazılı olan, işleme konu olan faizdir.

Reel Faiz : Enflasyondan arındırılmış faizdir.

Not : Nominal faiz, reel faiz ve enflasyon oranı arasındaki ilişkiyi Irving Fisher ortaya koymuştur. Bu formülle ortaya koymuştur. 

 

Formül =>

1 + Reel Faiz Oranı = 1 + Nominal Faiz Oranı
1 + Enflasyon Oranı

 

Basit Faiz : Faizin anapara üzerinden hesaplanmasıdır. Anapara ve faiz tutarı değişmez. Kısa vadeli işlemlerde uygulanır. Faiz devre sonunda çekilir.

Basit Faiz hesaplamak için

formül =>

Para x Faiz Oranı x Süre  

Basit Faizde Gelecekteki Değer : Ana para ile faizin toplamıdır.

Formül =>  Para x (1 + Faiz Oranı x Süre)

Basit Faizde Şimdiki Değer : Gelecek değerden hareketle paranın bugünkü değerini hesaplamaya iskontolama denir. İskontolama işlemi senetlerin vade tarihinden önce paraya dönüştürülmesinde de kullanılır.

Formül => 

Gelecekteki Değer (veya Senedin Vadeli Değeri)
              (1 + Faiz oranı x Süre)

Basit İskonto

Bono ( Ticari Senet ) : Kredili alışverişlerde borçlunun, alacaklıya verdiği belirli bir tarihte belirli miktarda bir parayı ödeyeceğini gösteren belgedir. Bu senedin bedeli vade bitiminde alınabileceği gibi vade öncesinde bir finansal kuruma iskonto ettirilerek ( senet kırdırma) de tahsil edilebilir.

Basit İç İskonto : iskonto tutarının senedin peşin değeri üzerinden hesaplanmasıdır.

Formül =>                tez ödevleri,
iktisat bölümü tez konuları,
iktisat tez,
bitirme tezi,
“bitirme tezi,
bitirme tezi,
bitirme projesi,
bitirme projesi,
fınans yatırım,
finansal analiz eğitimi,
finansal analiz ders notları,
İşletme,
İktisat,

P =          S      
( 1 + i x n )  

S : senedin vadeli değeri   P : Senedin peşin değeri
 n : yıl cinsinden vade         i : iskonto oranı

       

Basit Dış İskonto : İskonto tutarının vadeli değerinden hesaplanmasıdır.

Formül =>

P = S x ( 1 – i x n )

 

Bileşik Faiz : Her devre kazanılan faiz anaparaya ilave edilir. Anapara ve faiz tutarı her devre değişir. Uzun vadeli işlemlerde kullanılır. Faiz bankadan çekilmez.

Not : Bileşik faizde devre sayısı dikkate alınarak faiz oranı ve süre hesaplanır. Bir yıl için;

Vade 1 Ay ise = 12  Vade 4 Ay ise = 3

Vade 3 Ay ise = 4     Vade 6 Ay ise = 2    

 

Bileşik Faizde Gelecek Değer = Para (1 + faiz oranı) Süretez ödevleri,
iktisat bölümü tez konuları,
iktisat tez,
bitirme tezi,
“bitirme tezi,
bitirme tezi,
bitirme projesi,
bitirme projesi,
fınans yatırım,
finansal analiz eğitimi,
finansal analiz ders notları,
İşletme,
İktisat,

 

Bileşik Faizde Bugünkü Değer =               Para    
(1 + faiz oranı) Süre

Efektif Faiz : Devre uzunluklarının 1 yıldan kısa olması durumunda bileşik faiz kullanılarak hesaplanan faizdir. Buna gerçekleşen faiz de denir.

Faiz yılda 1 kez hesaplanırsa ; yıllık nominal faiz, yıllık efektif faizde eşittir.

Faiz 1 yıldan daha kısa sürelerde hesaplanıyorsa efektif faiz, nominal faizden yüksek olur.

Formül =>

Efektif Faiz Oranı = ( 1 + Devre Faiz Oranı )devre sayısı – 1

 

Anüite : Belirli bir zaman süreci içinde eşit aralıklarla verilen ya da alınan eşit ödemeler dizisidir. Anüitelerde ödemeler, ödeme aralıkları ve vade boyunca faiz değişmez. Kira, tahvil faizleri, eşit taksitlerle geri ödenecek krediler anüitelere örnektir.

Anüitenin Gelecek Değeri  =    Yatırılan Para x     (1 + Faiz Oranı) süre 1
Faiz Oranı

Anüitenin Bugünki Değeri =    Yatırılan Para x  (1 + Faiz Oranı) süre – 1
1 + Faiz Oranı) süre x Faiz Oranı

  (Eşit taksitler gibi Sorular  Sorulduğunda da aynı)   

Ünite – 3

Finansal Analizin Önemi ve Kullanıcıları

İşletmelerde yöneticilerin birincil amacı, işletmenin piyasa değerinin en yükseğe çıkartılmasıdır.

Finansal Analiz Yapanlar ( Kullanıcılar)

İşletme Yöneticileri              * Sendikalar

Kamu Kurumları                   * Yatırımcılar

Kredi Verenler                       * Kamuoyu

tez ödevleri,
iktisat bölümü tez konuları,
iktisat tez,
bitirme tezi,
“bitirme tezi,
bitirme tezi,
bitirme projesi,
bitirme projesi,
fınans yatırım,
finansal analiz eğitimi,
finansal analiz ders notları,
İşletme,
İktisat,

Finansal Analizde Kullanılan Finansal Tablolar

Finansal Tablolar : Finansal bilgi sistemi süreci içinde kaydedilen ve toplanan bilgilerin, belirli zaman aralıkları ile bu bilgileri kullanacak olanlara iletilmesini sağlayan araçlardır.

    

 

 

 

 

Bilanço: Belli bir tarihe işletmenin sahip olduğu varlıkların neler olduğunu ve bunların hangi kaynaklardan sağlandığını gösteren tablodur.

Gelir Tablosu: İşletmenin belli bir döneminde elde ettiği tüm gelirler ve aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dönem net karını veya zararını kapsayan tablodur.

Bağımsız denetim : Finansal analiz sonuçlarının anlamlı ve yararlı olabilmesi için finansal tablolardaki bilgilerin işletme ile

 

bağlantısı olmayan bağımsız bir uzmanca denetlenmesine bağımsız denetim adı verilir.tez ödevleri,
iktisat bölümü tez konuları,
iktisat tez,
bitirme tezi,
“bitirme tezi,
bitirme tezi,
bitirme projesi,
bitirme projesi,
fınans yatırım,
finansal analiz eğitimi,
finansal analiz ders notları,
İşletme,
İktisat,

Finansal Analiz Türleri

3 farklı şekilde sınıflandırılır.

a-) Kapsamına göre: Kapsamına göre finansal analiz statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılır.

1-) Statik Analiz : Belirli bir tarihte düzenlenmiş veya belirli bir döneme ait finansal tablolarda yer alan kalemler arasındaki ilişkilerin tespiti ve değerlendirilmesine yönelik analizdir. Statik analiz tek bir dönemle ilgili olarak yapılır.

2-) Dinamik Analiz : İşletmelerin birbirini takip eden dönemlere ait finansal tablolarında yer alan kalemler arası ilişkinin ve bu kalemlerin zaman içerisinde göstermiş olduğu eğilimlerin belirlenmesi ve yorumlanmasıdır.

Yanıt yok

Bir yanıt yazın

Tez Ödev Talep Formu

Son Faaliyetler
Aralık 2024
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031