Kategorik Değişkenler
İstatistiksel analizler yapılmadan önce, veri yapısının kategorik ya da sürekli olup olmadığı incelenir. Sürekli verilerde paremetrik testler kullanılırken, kategorik verilerde parametrik olmayan istatistik testleri kullanılarak analiz yoluna gidilir.
Veri yapısını çözümlemek, SPSS ile yapacağınız analizlerde, istatistiksel yönteminizi belirleyebilmeniz için çok önemlidir. Yapılan analizlerin değerlendirmelerinde kategorik değişkenler sayı ve yüzdeler ile ifade edilirler. Kategorik değişkenlerde kendi içlerinde ikiye ayrılırlar;
Spps analiz yapılır
Nominal : Atanmış verilerdir. Değişkenlerde hangi kategorinin değerinin ne olacağını araştırmacının kendisi belirler. (1=Bayan, 2=Erkek veya 1=Erkek, 2=Bayan)
Spps analiz yapılır
Ordinal : Sıralı verilerdir. Sıra küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe olacak şekilde belirlenir. (1=Kesinlikle Katılıyorum, 2=Katılıyorum, 3=Kararsızım, 4=Katılmıyorum, 5=Kesinlikle Katılmıyorum şekilde veya tam tersi.)
Spps analiz yapılır
Kategorik verileri bilgisayar girişini yaparken, araştırmacının veriyi düz metin yerine onu temsil eden sayıyı girmesi gerekmektedir. Örneğin bir anket uygulaması yapılmış ve katılımcılara cinsiyetleri sorulmuş, bu bilgiyi bilgisayara aktarırken, anket formundaki cevapları Erkek ve Kadın şeklinde değil, Cinsiyet nominal bir veri yapısına (atanmış) sahip olduğundan “1=Erkek, 2=Bayan” şeklinde kodlayarak veri girişini tamamlanması gerekir yani artık bilgisayarda cinsiyet sutununa; anket formunda Erkek görmüşse 1, Bayan görmüşse 2 şeklinde kodlayarak veri girişini yapılması gerekmektedir.
Spps analiz yapılır
Kategorik değişkenler en çok sosyal bilimlerde kullanıldığını görmekteyiz, yapılan analizleri
Yanıt yok