HIST 501 Küresel Bakışla Tarihyazımı I (3+0) 3 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu derste, antikiteden 18. yüzyıla kadarki tarihyazımının yöntem, tarz ve amaçları değerlendirilmektedir. Bu disiplinin tarihini ve dönüşümünü anlamak için tarihyazımının doğasını inceleyen geçmiş ve güncel çalışmalardan seçilmiş tarihler okunmaktadır.
HIST 502 Küresel Bakışla Tarihyazımı II (3+0) 3 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders, modern dönem boyunca tarih disiplinindeki gelişmelerin anlaşılmasına zemin hazırlamaktadır. Ders ayrıca tarihsel yöntem ve yazımın yanı sıra 21. yüzyıl başındaki tarihçiliği ele almaktadır.
HIST 510 Osmanlı Tarihine Yaklaşım (3+0) 3 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders, Osmanlı tarihine ilişkin kaynaklar ve yöntemleri gözden geçirmek için tasarlanmıştır. Her biri güncel tarihçilikte ele alınış şekillerine göre çözümlenen belli temalara göre düzenlenmiştir. Bu temalar arasında, bir hanedan devletinin siyasî örgütlenmesi, şehirliler, köylüler ve göçerlerin toplumsal yapıları, dönemleme sorununa ve gerileme paradigmasına yeni bir bakış ve İmparatorluğun 17. ve 18. yüzyıllardaki dönüşümü yer almaktadır. “Lale Devri”, “Batılılaşma” ve “dünya ekonomisine eklemlenme” gibi basmakalıp adlandırmalara özellikle dikkat çekilecektir.
HIST 530 Şehir Tarihine Yaklaşım (3+0) 3 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu derste, Osmanlı şehir tarihinde gözlenen temel yaklaşımlar ve eğilimlerin yanı sıra kaynaklar analiz edilmektedir. İlk olarak, literatürün üzerinde durduğu sorunlar -konuların dağılım ve yoğunluğunun görülebilmesi için- incelenmekte, aynı zamanda şehir tarihçilerini bu meseleleri araştırmaya yönelten metodolojik yönelimler aydınlatılmaktadır. Analizin bir başka yönü, tahrirlerden salnamelere ve sicillerden temettüat defterlerine çeşitli kaynakların şehir tarihçiliğinde nasıl kullanıldığıdır. Bütün bu meseleler, şehir tarihçiliğine yeni yöntemlerin yardımı ve Tarihsel Coğrafya’nın coğrafî bilgi sistemlerininki (GIS) gibi faklı disiplinlerin katkıları ile karşılaştırmalı biçimde ele alınmaktadır.
HIST 550 İslâm Tarihine Yaklaşım (3+0) 3 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders İslâmiyet’in başlangıcından 1500’e kadarki temel birincil kaynaklara dair eleştirel tartışmaları öğrencilerin dikkatine sunarken, tarihin anlam ve felsefesi, İslâm tarihçiliğinin ilkeleri, teknikleri, yöntemleri, içerikleri, çeşitli türleri ve sosyo-politik işlevlerini irdelemektedir. Evrensel, yerel, kentsel, bölgesel veya hanedana ait tarihler, vakayinameler, yıllıklar, hal tercümeleri, menakıbnameler, sîretler, nesebnameler, coğrafî sözlükler, seyahatnameler, anılar veya günlükler gibi erken dönem Müslüman yazılı tarih türlerini yeri geldikçe örnek okumalarla çözümlemektedir. Güvenirlik, yetkinlik, anlatı, kayan tematik ilgiler, dil zorlukları, toplumsal kimlik, sosyal kontrol ve belirli zümrelerin zımni temsil sorunları irdelenmektedir. Eleştirel incelemeye yönelik çeşitli temel sorular ortaya atılmaktadır: Erken ve klasik dönem Müslümanları geçmişlerini nasıl algıladı, değerlendirdi ve yazdı? Diğer Arapça literatürlere nispetle Müslüman tarihyazımının performansı nasıldı? Tarih metinleri ne ölçüde yazarlarının bireysel deneyimlerinin aynaları veya efsaneler olarak görülmelidir? “Öteki” algıları varsa nasıldı? Erkek-egemen bir dünyada kadının rolünü nasıl açıkladılar?
HIST 590 Tarih Semineri (3+0) 0
Tarih Semineri’nde Yüksek Lisans Programı’nın üçüncü dönemindeki öğrenciye uzmanlaşmak istediği konuya uygun bir tez tasarısı yazmak için gerekli donanım sağlanmaktadır.
HIST 599 Yüksek Lisans Tezi (3+0) 0 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders, dördüncü dönemlerindeki Yüksek Lisans öğrencilerinin tez araştırma ve yazmalarına ilgili öğretim elemanları tarafından nezaret edileceği kredisiz bir derstir.
SEÇMELİ DERSLER
HIST 504 Dünya Tarihinden Konular (3+0) 0 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders, ilk insan topluluklarından 20. yüzyılın sonlarına kadar dünya tarihinin inceleneceği bir genel tarama dersidir. Derste “medeniyet”, “karanlık çağlar”, “Avrupa mucizesi” ve gelişen çeşitli moderniteler gibi bazı temalar teori ağırlıklı bir biçimde sorunsallaştırılmaktadır.
HIST 505 Avrupa Tarihinden Konular (3+0) 3 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu derste, Avrupa kavramı Feodal Devir, Erken Modern Dönem ve Devrimler Çağı olmak üzere üç farklı aşamada toplumsal ve siyasî çıkarımlarla derinlemesine incelenmektedir.
HIST 506 Bizans Tarihinden Konular (3+0) 3
Bu derste, Bizans tarihinden seçilmiş konulara -özellikle devlet, toplum ve ekonomi arasındaki etkileşimler üzerinde durularak- tarihyazımsal ve metodolojik bir bakış sergilenmektedir. Ayrıca, ilgili birincil kaynakların klasik ve güncel çalışmalarla beraber ele alınacağı tartışmalar yapılmaktadır.,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
HIST 507 Türk Halkları Tarihinden Konular (3+0) 3
Bu dersin amacı, Hunlar, Tabgaçlar, Avarlar, Bulgarlar, Sabarlar, Hazarlar ve Uygurlar dâhil, Türklerin kökeni, çevreleri, siyasî ve toplumsal kuruluşlarının yanı sıra nüfus hareketleri şekilleri gibi seçilmiş başlıklara odaklanmaktır.
HIST 508 Yahudi-Hristiyan Tarihinden Konular (3+0) 3 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders, tek tanrılı Yahudilik ve Hristiyanlık dinlerinin kültürel, toplumsal, felsefî ve siyasal birer sistem olarak manevî ve kurumsal evrimlerini devlet ve topluma özel atıfla incelemektedir.
HIST 509 Bölgesel Tarihlerden Konular (3+0) 3
Bu ders, seçme tarihî bölgelerin zaman içinde oluşumu üzerine bir incemedir. Bir bölgenin inşasında etkili olan toplumsal, siyasî, ekonomik ve kültürel dinamikleri, ulus üstü ve bölgeler arası birimler üzerinde durularak mercek altına alınmaktadır.
HIST 511 İmparatorluklar ve Milliyetçilikler (3+0) 3
Bu ders, dünyada milliyetçiliklerin ortaya çıkışı karşısında imparatorlukların parçalanması üzerinedir. İmparatorluk yapıları incelendikten sonra, onların dağılmasında milliyetçiliklerin rolünü değerlendirmek üzere milliyetçilik teorileri incelenecektir. Ana vurgu 19. yüzyıl Avusturya-Macaristan, Rusya ve Osmanlı İmparatorlukları üzerinde olacaktır.
HIST 512 Karşılaştırmalı Moderniteler Tarihi (3+0) 3
Bu ders, modernitenin ulus ötesi tarihi ve küresel kapsamı üzerinedir. Karşılaştırmalı bir bakış açısına göre, modernite, içindeki derin ve çok yönlü bağlantıların bütünleyici kültürel oluşumlar yarattığı küresel bir süreçtir. Modernitenin karmaşık tarihinin yeterince anlaşılamaması sömürgeciliğin “biz” ve “ötekiler” şeklindeki ideolojik çiftlemelerini tekrarlayan basit konumlar üretmektedir; bir yanda modernite (ve tarihsel tekâmülün kavrama yüklediği bütün olumlu çağrışımlar), diğer yanda ise gizemli geri kalmışlık. Modernite ile Batı arasındaki standart eşleştirmenin sorunsallaştırılması ve karşılaştırmalı incelemeye açılması gerekir. Moderniteyi köken ve dinamikleri bakımından esasen “Batılı” sayan hesapların düzeltilmesi için derste Osmanlı, Rus ve Habsburg imparatorluklarının uzun 19. yüzyıl geçmişleri üzerindeki araştırmalara odaklanılmaktadır.
HIST 514 Oto/Biyografi (3+0) 3
Bu ders, biyografi ve oto-biyografi olarak bilinen edebî tarzın tarihi üzerine bir inceleme yapmaktadır. Oto-biyografi ve tercüme-i hâl hakkında sistematik bir anlayış ve eleştirel farkındalık sunmak için tasarlanmıştır. Öğrencilerin geçmiş ve güncel biyografi yazımını değerlendirebilmelerini ve metodolojisini kavrayabilmelerini sağlamak için biyografi etiği, “biyografik dönüş”, bellek, dönüşlülük, anlatı, yazar sesinin etkisi veya biyografide özel ve alenî arasındaki denge gibi teorik sorunlar irdelenecektir.
HIST 515 Geç Dönem Osmanlı Entelektüel Tarihi (3+0) 3
Bu ders, geç Osmanlı entelektüel tarihinin arka planına tarihsel bir yolculuğu amaçlamaktadır. On dokuzuncu yüzyılın birinci çeyreğinden, yirminci yüzyılın ilk çeyreğine kadar yaklaşık bir yüzyılı kapsamaktadır. Ana vurgu siyasî fikriyat üzerinedir, fakat iktisadî, toplumsal ve kültürel akımlar da kapsama dâhildir. Ana konular şunlardır: Nizam-ı Cedid, Tanzimat ve Osmanlıcılık, Pan-İslâmcılık ve İslâmcılık; Türkçülük, Pan-Türkizm ve Turancılık; Batıcılık; Sosyalizm.
HIST 517 Osmanlı Tarihinden Konular (3+0) 3
Bu ders, yüksek lisans öğrencisine 14. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Osmanlı Devleti’nin kronolojisini, temalarını, sorunsallarını ve kaynaklarını tanıtmak için tasarlanmıştır. Osmanlı Devleti’nin siyasî doğasını irdeleyerek başlamakta, köylüler ve göçerlerden heterodoks nüfusa kadar farklı toplumsal ve dinî zümrelerle ilişkisine dalmaktadır. Ardından, Avrupa ve Batı Asya’daki Osmanlı topraklarının daha geniş konteksti ideoloji ile alakalı olarak incelenmektedir.
HIST 521 Osmanlı Devleti’nde Okuma Yazma Pratikleri (3+0) 3 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders Osmanlı düşüncesini şekillendiren okuma ve yazma teamülleri üzerinde durmaktadır. Edebî metinler hangi koşullarda yazılmıştır? Edebiyat metinlerinin tüketildikleri ortam ve tarzlar nelerdir? Kitapla metinlerde sergilenen kültür arasındaki ilişki nasıldır? Ders esasen yazılı metinler üzerine kurulmuş olup yukarıdaki sorular sayesinde Osmanlı kültürünün ve kültürel pratiklerinin inşasına yoğunlaşmaktadır. Ayrıca 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadarki metinler üzerinden okuma ve yazma alışkanlıklarındaki değişiklikleri izlemeye çalışacaktır.
HIST 522 Osmanlı Devleti’nde Anlatı ve Anlatısallık (3+0) 3
Bu ders Osmanlı edebiyat metinlerine anlatıbilimsel açıdan yaklaşmayı amaçlamaktadır. Kurgu meselesini anlatan ve anlatılan gibi kavramlar üzerinden ele alan bu ders, hem nesir hem de şiirdeki kurgu ve gerçeklik ilişkisini incelemektedir. Öğrencilerin Osmanlı Türkçesine hâkim olmaları şarttır.
HIST 531 Karşılaştırmalı Bakışla Şehirler (3+0) 3 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu derste, Osmanlı ve komşu imparatorluklardaki farklı şehirlere dair monografik araştırmalar incelenmektedir. Farklı coğrafyalar ve siyasî birimlerdeki şehirlerin benzerliklerini ve farklılıklarını eş zamanlı ve tarihsel olarak incelemeyi amaçlamaktadır.
HIST 532 Osmanlı Şehirlerinde Gündelik Yaşam ve Kurumlar (3+0) 3
Bu ders, şehir tarihçiliği bakış açısından Osmanlı şehirlerindeki kurumları incelerken dört ana kuruma dair araştırmalar üzerine yoğunlaşmaktadır: Vakıflar, tekkeler, loncalar ve aynı zamanda kamu kurumları.
HIST 533 Osmanlı Metinlerinde İstanbul (3+0) 3 ,yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu dersin amacı, öğrenciye çeşitli edebî ve tarihî Osmanlı metinlerinde İstanbul’un nasıl temsil edildiğini göstermektir. Cafer Çelebi’nin Hevesnâme’si, Latîfî’nin Letâif-i İstanbul’u, Atayî’nin Hamse’si, Ayvansarayî’nin Hadîkatü’l-Cevâmi’i gibi metinlerin analizi Osmanlı İstanbulu’nun ana karakteristiklerini ve önemli veçhelerini göstermektedir. Öğrencinin Osmanlı Türkçesi hakkında kayda değer bilgiye sahip olması gerekmektedir.
HIST 534 İstanbul: İmparatorluklar Başkenti (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Fernand Braudel, “kâh ulusal veya emperyal birimler şehirleri, kâh şehirler bu birimleri yaratır” diye yazmıştır. Bu fikirden yola çıkan ders, Bizans ve Osmanlı tarafından kurulmuş olup kendisinin de bu imparatorlukları kurduğu İstanbul’un tarihini incelemektedir.
HIST 535 Balkan Şehirleri Tarihi (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders, günümüz Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Bosna, Sırbistan, Hırvatistan, Macaristan ve Romanya’sındakiler dâhil olmak üzere, farklı dönemlerdeki Balkan şehirlerinin tarihini karşılaştırmalı biçimde incelemektedir.
HIST 536 Akdeniz Şehirleri (3+0) 3
Bu ders, günümüz İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Kıbrıs, Suriye, Mısır, Tunus, Cezayir, Fas ve Libya’sındakiler dâhil olmak üzere, farklı dönemlerdeki Akdeniz şehirlerinin tarihini karşılaştırmalı biçimde incelemektedir.
HIST 537 Osmanlı Sanat ve Mimarlık Kültürü (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders, Osmanlı Devleti’nin başlangıcından geç dönemlerine kadarki sanat ve mimarlık tarihini, özellikle kent yaşamına ve gelişmesine olan katkıları ve etkilerine odaklanarak incelemektedir.
HIST 538 Osmanlı İstanbul Kitabeleri (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu dersin amacı, Osmanlı dünyası hakkındaki temel birincil kaynaklardan birini oluşturan epigrafik verileri okumak, çözümlemek ve yorumlamaktır. Okumalar İstanbul’daki çeşitli binaların seçme kitabeleri üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu dersi alacak öğrencilerin ileri düzeyde Osmanlı Türkçesi bilgisine sahip olmaları gerekmektedir.
HIST 539 Osmanlı’da Taşra Hayatı (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders, Osmanlı bağlamında şehir dışındaki hayatları ve aralarındaki etkileşimleri incelemektedir. Derste, hem yerleşik köylülerin hem yerleşik olmayan göçerlerin hayatı değerlendirilmektedir.
HIST 542 Türkiye’de Göç ve Demografik Değişim (3+0) yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders, Türkiye’de Osmanlı’nın son devirlerinden Cumhuriyet’e kadarki karşılaştırmalı göç tarihi, çeşitleri ve kalıplarını, göçmenlerin hayatları ile onlara yönelik sosyo-ekonomik politikaları ve demografik dönüşümleri tarih bakış açısıyla ele almaktadır.
HIST 543 Osmanlı Şehir Hayatından Başlıklar (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders Osmanlı şehir tarihine ilişkin seçme temalar veya kaynakları incelemektedir. Seçme temalar arasında kentsel kimlikler ve kurumlar yer almaktadır.
HIST 551 Peygamber’den Bağdat’ın Düşüşüne (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders, İslâm tarihinin izini Hz. Muhammed’in peygamberlik görevine kadar sürerek, Cahiliye devri Arabistanı, Bizans ve Sâsânî imparatorluklarına ve halifeliğin hanedana dönüşmesiyle sonuçlanan ilk hilafet devleti kurma deneyimlerine, Fâtımîler ve Selçuklular gibi farklı dinî-siyasî hedefleri bulunan imparatorlukların ve rakip hanedanların çıkışına değinmektedir. Abbâsî Devleti’nin düşüşü ve 1258’de Bağdat’ın Moğollara teslim olmasıyla sona ermektedir. İslâmiyet’in teşekkül ve erken klasik devirlerinin dinî, siyasî ve sosyo-ekonomik yönlerini kapsayıp yönetimdeki yeni öğeler, Sâsânîler, Bizanslılar ve Frenkler ile ilişkiler, Haçlılar, İslâm’ın orta ve güneydoğu Asya’daki yayılışı gibi bazı ana başlık ve konulara odaklanarak, çeşitli özgün ve ödünç alınmış mevcut unsurlardan hayranlık uyandıran bir düşünsel, bilimsel ve sanatsal kültürün oluşturuluşunu araştırmaktadır.
HIST 552 İslâmiyet’in Dünya Medeniyetine Katkıları (3+0) 3
Bu ders, öğrencileri klasik İslâm medeniyetinin ana iktisadî, hukukî, felsefî, kültürel, bilimsel, sanatsal vb. özelliklerine yönlendirmektedir. Onları kilit gelişmelere aşina yaparak, “Karanlık Ortaçağ”ın Avrupa dünyasına mahsus olduğunu göstermektedir. Böylece, ilk küresel İslâm medeniyetinin Sicilya, Güney İtalya, Endülüs gibi çoklu geçiş noktaları üzerinden ve Haçlı Seferleri sırasında –mirasçısı olan– Batı medeniyetinin Ortaçağlardan Rönesans’a kadar inşasındaki çoğunlukla unutulan katkılarının anlaşılmasını sağlamaktadır. Müslüman toplumların zamanla gerilemesinin sebeplerini göz ardı etmeden, Müslümanlar ve Gayrimüslimler arasındaki çağlar süren olumlu etkileşimi de aydınlatmaktadır.
HIST 553 Tarihte Şiilik Siyaset ve Kültürü (3+0) 3
Bu ders, tarihsel Şiî İslâmı’nın kökenleri, dinî temelleri, gelişmesi, çeşitleri ve önemini incelemektedir. Şiiliğin gelenek ve uygulamalarının nasıl sürdürüldüğü, müzakere edildiği ve bir kimlik oluşturma aracı olarak kullanıldığına yakından bakılmaktadır. Başlıklar arasında: Farklı Şia mezheplerinin akidevî farklılıkları; Şiî Müslümanların tarihsel deneyimi ve coğrafî dağılımı; koloniyalizm öncesi İran, Irak, Lübnan, Suudi Arabistan ve Bahreyn gibi Müslüman ülkelerde Şiiliğin etkisi ve bu geçmişin Şiî kültürü ve siyasetinin güncel konumunu nasıl belirlediği yer almaktadır. yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
HIST 554 Endülüs: Üç Din, Tek Vatan (3+0) 3
Bu ders, İber Yarımadası’nın, Hristiyan Vizigot Hispanya Krallığı’nın Emevîlerce fethinden (711), Hristiyan nedametinin bir eylemi olan Reconquista (yeniden fetih) ile son kalan Gırnata Nasrî Krallığı’nın alınmasına kadarki (1492) tarihi üzerine yoğunlaşmaktadır. Kuzey Avrupa Karanlık Çağlarda çırpınırken İber Yarımadası Müslüman hâkimiyetinde gelişmiştir. Dönemi şekillendiren tarihî olaylar, Endülüs’ün toplumsal, kültürel, entelektüel ve sözel yönlerinin yanı sıra incelenmektedir. Odaklanma Müslümanlar, Yahudiler ve Katolikler arsındaki hoşgörü, birliktelik, pasif veya saldırgan kayıtsızlık ve mukavemet üzerindedir. Ana sorular şunlardır: Müslüman İberya, yani Endülüs, Müslüman, Yahudi ve Katolik kültür ve inançlarının birkaç krallıkta la conviviencia döneminde görece barış içinde beraber yaşadıkları bir yere nasıl dönüştü? Entelektüel gelişmelere yol açan kaynaştırıcı unsurlar nelerdi? Ötekine eziyetle sonuçlanan saldırgan gizli eğilimler nelerdi? Bu tarihsel arka plan bugünkü İspanya ve ilgili Müslüman ülkeler arasındaki toplumsal ve siyasî ilişkilerle bağlantılı sorunlar ve soruları seslendirmekte de kullanılmaktadır. yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
HIST 555 Memlük Mısırı (3+0) 3
Bu ders önceleri askerlik hizmeti için Mısır’a getirilmiş azatlı köleler iken Mısır ve Suriye üzerinde bağımsız olarak hâkimiyet kuran (1250-1517) Memlükleri incelemek üzere tasarlanmıştır. Odak noktası Memlük Devleti’nin Mısır’daki yapısı ve faaliyetleridir. Aynı zamanda, Memlük Devleti’nin ihtişamı, ardından gerilemesi ve Osmanlıların eline geçmesine sebep olan askerî, siyasî, iktisadî, toplumsal vb. ana etkenler tartışılmaktadır.
HIST 556 İslâm Hukuk Tarihi (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders İslâm hukuk düşüncesinin ve kurumlarının kuruluşuna eşlik eden yargı aşamalarına dair bir incelemedir. Tarihî gelişmeler ışığında, ana fıkıh mezheplerinin gelişmesini ve İslâm hukukunun yorumlanmasında çatışan Sünnî ve Şiî akımlarını incelemektedir. Klasik fıkıh, yakın gelişmeler, güncel akımlar ve olası sonuçları dikkate almaktadır. Hukukta esnekliğe karşı katılık meselesinin yanı sıra farklı yorumların savunucularınca tasavvur edilen toplum tipine özel önem verilmektedir. Fetvaların değişen konumu ve rolü irdelenerek İslâm’da dinî otoritenin gelişiminin tartışılmasına geçilmektedir.
HIST 558 İslâm Tarihinden Temalar (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders, 7. yüzyıldan 15. yüzyıla kadarki Müslüman kültür tarihinin kuram ve yöntemlerinin yanı sıra ana temalar ve tartışmaların ayrıntılı bir incelemesini sunarak öğrencilerin İslâm tarihi bilgilerini derinleştirmektedir.
HIST 561 Osmanlı Devleti’nde Gayrimüslimler (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders Osmanlı gayri-Müslim cemaatleri ve önderlerinin hukuki konumunu araştırmaktadır. Gayri-Müslim nüfusun kendi içindeki veya Müslümanlarla arasındaki sorun giderici veya çatışma çözücü teknikler ve yetkili kurumlar Osmanlı hukuku nazarından incelenmektedir. Gayri-Müslim cemaatlere sözde Millet sistemi yerine Osmanlı kanunnameleri, nizamnameleri ve idarî teamülleri ışığında yeni bir yaklaşım sunulmaktadır.
HIST 571 Osmanlı Maliye Tarihi I (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders esasen Osmanlı tarihinin malî ve parasal yönlerine ilişkin meseleler üzerine yoğunlaşırken 14. ve 18. yüzyıllar arasında Osmanlı para ve kredi kurumlarının doğuşuna dair ayrıntılı bilgi sunmaktadır. Kabaca şu başlıkları kapsamaktadır: Tağşiş, enflasyon ve onu izleyen toplumsal muhalefet; devlet-maliye ilişkileri; bankerler ve bankalar; maliye teşkilâtı; klasik dönemdeki merkezîleşme ve ana kurumlarının (Mîrî, Mâlikâne-dîvânî, Çifthâne düzenleri, tahrirler; kul sistemi, yeniçeriler ve timarlı sipahileri; vergi nizamı) yanı sıra eyalet yönetimi ve adem-i merkeziyet (toprak rejimi; iltizam ve mukataa sitemleri; bütçeler).
HIST 572 Osmanlı Maliye Tarihi II (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders 19. ve 20. yüzyıllardaki Osmanlı finans yapıları ve kurumlarının bir tetkikidir. Kapsamındaki başlıklar şunlardır: Finansal bürokrasi ve dönüşüm (para vakfı tartışmaları; bankacılık kesimi; tütün üreticileri ve Reji; düyûnu umûmiye; para ve parasal kurumlar, eshâm ve temettüat, kâime, kâğıt para; tağşiş) ve Tanzimat Devri’nde malî ıslahat (uzun vadeli yapısal değişiklikler: Tarımın ticarileştirilmesi ve 1858 Arazi Kanunnamesi; vergi reformları ve gelir sistemi; Maliye, Hazine, bütçeler ve açıkları).
HIST 573 Osmanlı Devlet ve Ekonomisi (3+0) 3
Bu ders, Avrupa, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika’nın gelişiminde uzun süren sonuçlara sahip büyük emperyal oluşumlardan biri olan Osmanlı Devleti’nin ekonomik organizasyonuna ilişkin ana meseleleri seslendirmektedir. Şu başlıklar kapsanmaktadır: Avrupa feodalizmi ile timar düzeni arasındaki mukayeseler çerçevesindeki tartışmalara atıfla Klasik Osmanlı tarım ekonomisi; devletin ekonomideki rolü, kapitülasyonlar, parasal kontrol, narh, ihtisâb, iktidarın iaşeci önceliği ve -sonuncunun bir yansıması olarak- üretim ve ticaretin esnaf teşkilâtları aracılığıyla örgütlenmesi gibi sözde veya uygulamada düzenleyici/denetleyici politika ve kurumlarının yanı sıra kamu transfer harcamaları (yani esasen sosyal yardım politikası); 16. yüzyıldan itibaren değişimin tezahürleri; Batı ekonomilerinin Osmanlı ekonomisine etkisi; devletin -iç piyasaya yönelik kumandacı doğasına rağmen- Avrupalı ihracatçılara karşı hemen hemen bırakınız yapsınlarcı tavrı; modernleşme girişimleri ve Tanzimat döneminin kapitalist dünya sistemine entegrasyonundan kaynaklanan iktisadî sonuçları; endüstriyel kapitalizme geçişte devlet nüfuzu, altyapı yatırımlarının korunması, imparatorluğun demiryolu ve telgraf ağlarıyla birleştirilmesi.
HIST 574 Osmanlı’da Toplum ve Ekonomi (3+0) 3
Bu ders, tarih boyunca Osmanlı toplumu ve iktisadî zihniyetine yönelik yaklaşımların anlam ve önemini seslendirmektedir. Özellikle Osmanlı ekonomik ve toplumsal tarihinin diğer Avrupa ve Asya ülkelerinde eşi görülmemiş özellikleri irdelenirken Osmanlı ekonomisinin Avrupa kapitalizmiyle etkileşimi çözümlenmektedir. Osmanlı nüfusunun demografik ve toplumsal özellikleri ile sosyo-ekonomik dönüşümün dinamiklerinin yanı sıra klasik Osmanlı düzeninin devletin çöküşüne kadarki modernleşme girişimleri irdelenmektedir. Osmanlı toplumsal yapısı egemenlik bakımından askerî ve reâyâ, yerleşim kalıpları açısından da şehirli ve taşralı olarak ikiye ayrılmaktadır. Kapsanan diğer başlıklar şunlardır: Osmanlı toplumsal ve demografik yapısındaki değişimler; günlük hayat; toplumsal kaynaşma karşısında kültürel çoğulculuk; iskân politikası, şehirleşme ve göçler; bütün sosyo-ekonomik kesimlerin iktisadî güçleri, işlevleri, ayrıcalıkları, yükümlülükleri, yükleri vb.; bunların işbirliği ve dayanışması karşısında güç çatışmaları ve toplumsal ayrışma; âyânın merkezkaç eğilimleri; dış baskı sorunları, Avrupa’nın ekonomik nüfuzu ve Avrupalılaşmanın bir unsuru olarak devletin modernleşmesi karşısında halk direniş ve tepkileri.
HIST 575 İslâm İktisadının Esasları (3+0) 3
Bu ders, kuram ve tarihsel özgüllükler ışığında, bir küresel hakkaniyet ve refah sistemi olarak İslâm iktisadının anahtar terimlerine, doğası, metodolojisi, ana ilkeleri, temel değerleri, hedefleri, ufku ve mirasına -yeri geldiğinde kapitalizm ve sosyalizmle karşılaştırmalı şekilde- genel bir bakış atmaktadır. İslâm bakış açısından kamu maliyesi, üretim, tüketim ve dağıtım üzerinde derinlemesine düşündürmektedir. Diğer şeylerin yanı sıra şu meseleleri de incelemektedir: Faizsiz bir ekonomide üretim faktörleri ve faktör piyasaları, dağıtım verimliliği, üretici davranışı, dürtüleri ve amaçları; nakit ve mal olarak paranın işlevleri; tasarrufçu ve tüketici davranışı, dürtüleri ve hedefleri; devletin piyasaya müdahalesi, maliye ve para politikaları; faiz, garar, spekülasyon, karaborsacılık vb. ile ilgili makro-ekonomik meseleler; zekâtın tanımı ve bölüştürücü işlevi; özel mülkiyet veya mülkiyet hakları.
HIST 576 İslâm İktisat Düşüncesi Tarihi (3+0) 3
Bu ders İslâm iktisadı mefhumu ve tanımıyla başlar. Kökenleri, doğası ve seyri üzerine yoğunlaşarak önde gelen İslâmî iktisat düşüncelerini tarihsel bağlama oturtmaya çalışır; böylece Müslümanların iktisadî hayatı, doktrinleri, kuramları ve politikalarının daha derinden anlaşılmasını sağlar. Aristo’dan klasik Müslüman düşünürlere kadarki iktisadî nitelikli metinler -sadece antikacı merakıyla değil onların ticarî toplumun şu temel meselelerine nüfuzları bakımından eleştirel biçimde değerlendirilmektedir: Devletin ekonomideki rolü, insan eyleminin ve kamu yararının doğası, mülkiyet hakları, fiyatlar, ticaret ve piyasaların diğer belirleyici vasıfları ve toplumsal etkileri. Klasik kaynakları, onları tasnif ölçütlerini ve yorumlama metodolojisini, ekonomi kuramı, politikası, hukuku ve ahlâkı arasında ilişki kurarak incelemektedir.
HIST 577 İslâm’da Ortaklık ve Finans (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
“İslâm İktisat Düşüncesi Tarihi” dersindeki düşüncelerin üzerine kurulan bu ders, özel finansın ağır Avrupa/Amerika merkezli odaklanmasının ötesine geçip, Müslümanlara gerek elverişli gerekse yasaklanmış çeşitli finansman seçeneklerini tartışmaktadır. Bazı dünya bileşenlerine sahip olarak, ilk yüzyılın birinci çeyreğine ait en erken Müslüman malî piyasasının doğuşuna ışık tutmaktadır. Sukukun İslâm tarihinde Atlantik sahillerinden Çin sınırına, Volga havzasından Sahra’ya kadar geniş bir alana yayılmış Müslüman ortak pazarında hem özel hem de kamusal finansmanda yaygın biçimde kullanılan ve bir istihkak senedi, borç senedi, ödeme emri, poliçe, çek vb. özellikler taşıyan ilk örneklerini kısaca müzakere etmektedir. İslâm dünyasındaki iş ortaklıklarını Avrupa’da Commenda, Societas, Compagnia, Carati ve benzerlerinin doğuş ve evrimiyle, onların yapısal özellikleri, kıtada benimsenmesi, yayılması ve ABD’de risk sermayesine dönüşmesiyle karşılaştırmalı biçimde değerlendirmektedir. Muhtemel diğer başlıklar da şunlardır: Deniz nakliyatının finansmanı, deniz taşımacılığı sigortasının ilk örnekleri vb.
HIST 578 İslâm İktisadından Başlıklar (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Kazanç (kesb/iktisab), ticaret, kamu maliyesi (haraç, emval), hisbe, fütüvvet, ilm-i tedbir-i menzil ve ilm-i tedbir-i medîne gibi iktisadî konulara mahsus farklı yüzyıllarda yazılmış, değişik türden seçme klasik Arap-İslâm metinlerinin veya bunlardan parçaların eleştirel tetkiki bu dersin özünü oluşturmaktadır. İngilizce çevirileri de bulunan Arapça metinlerin ilgili eserlere gönderme yapılarak incelenmesi suretiyle orijinal dilde okuma teşvik edilmektedir.
HIST 591 Osmanlı Türkçesi I (3+0) 3
Arap alfabesini öğretmeye, temel okuma, anlama ve yazma becerilerini geliştirmeye yönelik bu derste dilbilgisinin yanı sıra Türkçe kökenli sözcük ve eklerin yazım kuralları kavratılıp sade Türkçe ile yazılmış başlangıç seviyesinde metin okumalarına geçilmekte, temel Arapça ve Farsça kelime dağarcığı geliştirilmektedir. yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
HIST 592 Osmanlı Türkçesi II (3+0) 3
HIST 591’in devamı niteliğinde olup Osmanlı Türkçesinde ileri düzeyde okuma yazma becerilerini geliştirmeye yönelik bu derste Arapça ve Farsçanın temel dilbilgisi özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Arapça kelime türetme yapıları ve Farsça morfolojisinin öğretilmesiyle beraber farklı yüzyıllara ait çeşitli düzeylerde basma ve yazma örnek edebiyat ve tarih metinleri incelenmekte, dilbilgisel çözümlemeleri yapılmaktadır.
HIST 593 Osmanlı Paleografyası I (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Derste, Osmanlı Türkçesi bilgisi orta ve ileri düzey olan öğrencilerin bu dilin yazma ve basma metinlerini araştırmalarında kullanma becerileri geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Osmanlı Türkçesinin dilbilgisel özelliklerine, Arapça ve Farsça öğelerine vurgu yapılarak Evliya Çelebi Seyâhatnâme’si, Peçevî Tarih’i, Saltuknâme, arşiv belgeleri gibi tarihî ve edebî metinlerden örnekler derinlemesine çalışılmaktadır.
HIST 594 Osmanlı Paleografyası II (3+0) 3 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
HIST 593’ün devamı niteliğindeki bu derste öğrencinin dîvanî, tâlik, rik’a, celî gibi yazı üsluplarını okuma becerisini artırmanın yanı sıra metinlerin paleografik özellikleri ile üretilme usullerinin öğrenimi ve kronikler, resmî belgeler, gazete ve dergi yazıları, şiir vb. türlerden örneklerin yakın okuması yapılmaktadır. Ayrıca yazma kitaplar ile arşiv vesikalarının çeviriyazılarını ve tenkitli metinleri hazırlama yöntemleri üzerinde durulmaktadır.
HIST 596 Tarihsel Sosyoloji (3+0) 3
Bu ders, tarihsel sosyolojinin hem teorik ve ampirik bir disiplin hem de bilimsel bir yöntem olarak ele alınacağı iki ana bölümden oluşmaktadır. Tarihsel sosyoloji alanının temel mantığı ve metodolojik varsayımlarının tartışılacağı genel bir girişle başlayan derste önce tarihsel-mukayeseli araştırmalar alanının temel paradigmalarına dair derinlemesine okumalar yapılmakta, bu bağlamda alanın temsil kabiliyeti yüksek (Max Weber, Charles Tilly, Michael Mann, Norbert Elias, Theda Skocpol, Perry Anderson ve Şerif Mardin gibi) önemli metinleri tartışılmaktadır. İkinci bölümde ise tarihsel-mukayeseli yöntemin ana kavramları ve meseleleri ele alınmaktadır.
HIST 597 Farsça I (3+0) 0 yüksek lisans gerekli mi ,yüksek lisans grafik tasarım ,yüksek lisans harçları ,yüksek lisans hakkında bilgi ,yüksek lisans hemşirelik ,yüksek lisans haberleri ,yüksek lisans hukuk ,yüksek lisans hesaplama ,yüksek lisans harç
Bu ders Farsça dinleme, okuma, yazma ve konuşmanın esaslarını öğretmektedir. Ders kitabındaki konu ve egzersizlerin yanı sıra öğrenmeyi kolaylaştıran ilave destekleyici notlar dağıtılmaktadır. Dönem sonuna kadar öğrenciler metinleri okuyup Fars dili, kültürü ve âdetlerini anlayabilme imkânına kavuşmaktadır. Öğrencilerden günlük ödevler hazırlaması ve haftalık bir dergiyi izlemesi beklenmektedir. Dilin aktif kullanımı ve derste konuşma pratiği yapılması üzerinde durulmakta, dönem boyunca testler yapılmaktadır.
Yanıt yok